כמשקיעים, אחת השאלות המרכזיות היא כיצד ניתן למקסם את הערך מההשקעות שלנו. חברות משתמשות בשתי דרכים עיקריות להחזיר ערך למשקיעים – חלוקת דיבידנד או רכישה חוזרת של מניות (Buyback). שתי השיטות האלו מעניקות למשקיעים תחושת רווחיות, אך איזו מהן טובה יותר לטווח הארוך? במבט ראשוני, דיבידנד אולי נראה כמו "מתנה", אך כשבוחנים את ההשפעה על ערך המניה והשקעה כוללת, רכישה חוזרת של מניות נראית כאופציה עדיפה. בפוסט הזה נבין את ההבדלים ביניהן, היתרונות של כל אחת ולמה רכישה חוזרת עשויה להניב יותר ערך בטווח הארוך.
דיבידנד – Dividend
דיבידנד הוא תשלום שמעניקה חברה למשקיעים מתוך רווחיה. זהו למעשה החזר כספי למשקיעים בתמורה לכך שהם מחזיקים במניות החברה. חלוקת דיבידנד יכולה להיות פעם בחודש, רבעון, שנה או באופן לא סדיר, בהתאם להחלטת הדירקטוריון.
כאשר חברה מכריזה על חלוקת דיבידנד, היא משלמת סכום קבוע לכל מניה שבידי המשקיעים. לדוגמה, אם יש לך 100 מניות בחברה שמחלקת 5 דולר דיבידנד למניה, תקבל 500 דולר.
יתרונות עיקריים של דיבידנד:
- הכנסה פאסיבית – המשקיעים מקבלים הכנסה נוספת מלבד עליות הערך של המניות עצמן. דגש חשוב, ההכנסה אינה תלויה בשווי המניה.
- סימן לחוסן כלכלי – לרוב חברות שמחלקות דיבידנד אלו הן חברות שמצליחות לייצר תזרים ברמה השוטפת ולכן מריבתן נחשבות לחברות יציבות.
רכישה חוזרת של מניות – Buyback
רכישה חוזרת של מניות היא פעולה שבה חברה קונה מניות של עצמה. המניות שנרכשו נגרעות ממאגר המניות הכולל, כך שהיצע המניות בשוק יורד.
בזמן שחברה מבצעת Buyback, היא משתמשת בכסף נזיל כדי לרכוש מניות חזרה, מה שמקטין את כמות המניות הסחירות.
דירקטוריון החברה קובע האם החברה תבצע רכישה חוזרת של מניות ואם כן אז באיזה סכום.
בנוסף, בכל רבעון החברה מחויבת לפרסם על את שווי המניות שהיא רכשה חזרה.
יתרונות עיקריים של רכישה חוזרת של מניות:
- עליית מחיר המניה – כידוע בשוק ההון הכל נשען על היצע וביקוש. הקטנת היצע המניות הנסחרות בשוק מביאה לעלייה בערך המניה.
- סימן לאמון מצד החברה – חברה שמבצעת Buyback מצביעה על כך שהיא מאמינה בערכה, כי היא משקיעה במניות של עצמה.
- שיפור נתונים פיננסיים – רכישה חוזרת של מניות תגרום למספר נתונים פיננסים, בדגש על רווח למניה, להשתפר (כיוון שמספר המניות קטן). העלייה בנתונים הפיננסים יכולה לגרום לאפקט פסיכולוגי חיובי אצל המשקיעים ולגרום למחיר המניה לעלות.
למה רכישה חוזרת של מניות עדיפה על דיבידנד?
-
- מיסוי על דיבידנדים
חלוקת דיבידנד כרוכה במיסוי מיידי על המשקיעים, מה שיכול לנגוס חלק משמעותי מהרווחים שלהם. ברכישה חוזרת של מניות, לעומת זאת, אין חובת תשלום מס עד למכירת המניה, מה שהופך אותה לאופציה מיסויית אטרקטיבית יותר. - ירידת מחיר המניה לאחר חלוקת דיבידנד
כאשר חברה מחלקת דיבידנד, מחיר המניה יורד באופן ישיר בהתאם לסכום הדיבידנד שחולק, מה שמקטין את הערך הכולל של המניה מיד לאחר החלוקה. - עלייה במחיר המניה כתוצאה מצמצום ההיצע
כפי שציינתי מקודם, ברכישה חוזרת, כמות המניות הנסחרות בשוק יורדת, מה שמוביל לעלייה בערך המניה. בנוסף, ירידה בהיצע משפרת גם את הרווח למניה.
- מיסוי על דיבידנדים
- אמונה בעצמה
אם קודם ציינו כי רכישה חוזרת של מניות מעידה עבור המשקיעים על האמונה של החברה בעצמה, דבר שיכול לייצר סנטימנט חיובי, חלוקת דיבידנד לא מעידה לנו על אינדיקציה נוספת על החברה והאם להשקיע בה.
בסופו של דבר, הן דיבידנד והן רכישה חוזרת של מניות הן דרכים בהן חברה מחזירה ערך למשקיעים שלה. עם זאת, כשנכנסים לפרטים, ניתן לראות כי לרכישה חוזרת של מניות יש יתרונות ברורים עבור המשקיעים. אם המטרה היא מקסימום ערך בטווח הארוך, כנראה שאנחנו בתור משקיעים נעדיף רכישה חוזרת של מניות.