חברת UnitedHealth היא חברת ביטוח הבריאות הגדולה ביותר בארצות הברית, עם שווי שוק שעמד עד לא מזמן באזור ה 600 מיליארד דולר. מדובר באחת החברות המשמעותיות ביותר במדד ה־S&P 500, עם פעילות שמכסה כ־50 מיליון מבוטחים והכנסות שנתיות של כ־400 מיליארד דולר. התזרים החופשי שלה עומד על כ־25 מיליארד דולר בשנה – מספרים שמציבים אותה בשורה הראשונה של התאגידים הגלובליים.
בסיכום תקופה של חודש אחד – מה־16 באפריל ועד ה־16 במאי – איבדה מניית UNH כ 50% מערכה, והשילה כ 250 מיליארד דולר משווי השוק של החברה. מדובר באחת הקריסות החדות שנרשמו בתאגיד אמריקאי כה גדול בפרק זמן כה קצר, ללא משבר פיננסי כללי.
בואו נבין את השתלשלות האירועים:
ב־16 באפריל 2025 פרסמה החברה את דוח הרבעון הראשון שלה, ובו פספסה את תחזיות האנליסטים גם בשורת ההכנסות וגם ברווח למניה. מעבר לכך, החברה דיווחה על עלייה חדה בעלויות בתחום הביטוח הרפואי לקשישים (Medicare Advantage), מה שהצביע על שחיקה בשולי הרווח. ביום שלאחר פרסום הדוח צנחה המניה ב־20%, והחלה בכך רצף ירידות דרמטי.
בשלושת השבועות שלאחר מכן המשיכה המניה לרדת בעשרות אחוזים נוספים, ללא סימן להתייצבות. הסנטימנט השלילי בשוק גבר, והאמון בהנהלת החברה נסדק. ב־12 במאי הודיע מנכ”ל החברה, אנדרו וויטי, על פרישה מיידית “מסיבות אישיות” והנהלת החברה בחרה להשעות את התחזית לשנת 2025 – מהלך חריג שמעיד על חוסר בהירות עמוק. כתוצאה מכך, המניה הגיבה בירידה של כ־25% נוספים.
יומיים לאחר מכן, פורסם בוול סטריט ג’ורנל כי משרד המשפטים האמריקאי פתח בחקירה פלילית נגד החברה, בחשד למרמה במערכת Medicare. החשד המרכזי הוא כי החברה ניפחה את הדיאגנוזות הרפואיות של מבוטחים, על מנת להגדיל את גובה ההחזרים הממשלתיים שהיא מקבלת. בשלב זה, מדובר בפוטנציאל לחשיפה רגולטורית ומשפטית חמורה ביותר. בעקבות הדיווח, צנחה המניה בכ־15% נוספים.
הגרף מראה את השתלשלות האירועים המרכזיים – החל מרצח מנכ”ל חטיבת UnitedHealthcare בדצמבר 2024, דרך הדוח המאכזב, עזיבת המנכ”ל, ועד לצניחה החדה במאי. יש לציין כי הגרף אינו כולל את הירידות האחרונות שהתרחשו בעקבות פתיחת החקירה הפלילית.
בנקודה הזו חשוב להבין – UnitedHealth היא לא עוד חברת ביטוח. מדובר באחד הגופים היותר מערכתיים בכלכלת ארצות הברית. תרחיש שבו החברה מתמוטטת לגמרי, דוגמת פשיטת רגל, יוצר אפקט פרפר שעלול לפגוע במיליוני מבוטחים, ספקי שירותים רפואיים, בתי חולים, חברות תרופות, ועסקים שמשתמשים בשירותי הביטוח של החברה. החברה מפעילה רשת מסועפת של חוזים עם אלפי נותני שירות, מעבדות, רופאים, מרפאות וחברות תוכנה רפואיות. קריסה כזו לא רק תביא לפיטורין של מאות אלפי עובדים – אלא גם תשבש את פעילות מערכת הבריאות האמריקאית עצמה.
אם נבצע רגע השוואה לישראל – זו לא סתם עוד חברת ביטוח, זו כמו לדמיין שהראל פיננסים מתמוטטת ומפסיקה לתפקד, רק בהיקף עולמי ובאימפקט פי עשר. כמעט כל גוף גדול במשק האמריקאי – מעובדי תעשייה, דרך משרדי ממשלה ועד תאגידים טכנולוגיים – מחזיק פוליסה כלשהי ב־UnitedHealth או תלוי ב־Optum, זרוע השירותים שלה.
מה שהופך את הסיפור למורכב יותר הוא שלא מדובר בבעיה נקודתית של דוח אחד חלש. מדובר ברצף אירועים שמצביע על עומק: משבר אמון, אי־בהירות ניהולית, חקירה פדרלית – ובצירוף של כל אלה, אפשר להבין מדוע השוק לא מצליח “לתפוס תחתית”.
תרחיש של פשיטת רגל מוחלטת נראה קיצוני. סביר יותר להניח שבמקרה קיצון, תידרש התערבות ממשלתית או רכישה על ידי גוף חזק אחר. בארצות הברית לא יאפשרו לחברת ביטוח כה גדולה לקרוס בלי שליטה – בדיוק כמו שלא נתנו לבנקים לקרוס ב־2008 בלי תוכניות חילוץ.
לטעמי זה יותר דומה למקרה של בואינג בשנה האחרונה אם אירועי הבטיחות ועזיבת המנכ”ל, כולנו ראינו מה קרה מאז למחיר המניה (לאחר ההתרסקות).
ובפועל, כבר בשלב הנוכחי ניתן לראות סימנים מסוימים של עצירת הירידות והתהוות בסיס טכני. ייתכן שהמניה נמצאת כעת באזור של תמחור חסר קיצוני, אך במצבים כאלה הכלל החשוב ביותר הוא להימנע מלנסות “לתפוס סכין נופלת” ולהמתין לאותות ברורים להתייצבות, בשני ימי המסחר האחרונים (נכון ל 19/05 המניה עלתה 11%).
בשלב זה, UnitedHealth היא לא רק מניה מעניינת – היא סיפור מאקרו־כלכלי. וכל מי שמתעניין בשוק ההון צריך לעקוב מקרוב. לא כהמלצה, אלא כהזדמנות להבין איך נראית תנועה של משבר אמון אמיתי – כשהוא פוגש את אחד הגופים הכי גדולים בכלכלה האמריקאית.