טראמפ בסעודיה: עסקת נשק ענקית, הבטחות השקעה – ועתיד כלכלי בסימן שאלה

נשיא ארה”ב דונלד טראמפ נחת בסעודיה בביקור רשמי ראשון מאז חזרתו לבית הלבן, במטרה להעמיק את שיתופי הפעולה הכלכליים והאסטרטגיים עם הממלכה. טראמפ מציג את הביקור כהזדמנות להביא להתחייבויות השקעה של כ-600 מיליארד דולר מהסעודים בארה”ב, ולפי הצהרותיו השאיפה היא להגיע אף לטריליון דולר. מנגד, סעודיה מתמודדת עם אתגרים כלכליים מהותיים – בראשם העלויות האדירות של תוכנית “חזון 2030” שמוביל יורש העצר מוחמד בן סלמאן, שמוערכות בכ-2 טריליון דולר. תוכניות ענק כמו העיר העתידנית ניאום, ההכנות לאירועי ספורט גלובליים והרחבת תשתיות מגבירות את הגירעון התקציבי ומחייבות את הממלכה לממן עצמה גם באמצעות חוב.

ירידת מחירי הנפט בשוק העולמי מחלישה את מקורות ההכנסה המרכזיים של סעודיה, ומפעילה לחץ על תקציב המדינה. על רקע זה, טראמפ מצפה לשיתוף פעולה סעודי גם בהיבטי הנפט – כלומר, הגדלת התפוקה מצד אופ״ק על מנת להוריד מחירים לצרכן האמריקאי. אך אם מחירי הנפט יישארו נמוכים, סעודיה עלולה לשקול צמצום בתפוקה, מהלך שעלול לעלות את המתיחות בין הצדדים.
אופ״ק+ (OPEC Plus) הוא ברית של מדינות מפיקות נפט הכוללת את חברות אופ״ק המקוריות, כמו סעודיה, עיראק ואיחוד האמירויות, יחד עם מדינות נוספות שאינן חברות באופ״ק, ובראשן רוסיה. הברית נוסדה ב-2016 במטרה לתאם מדיניות תפוקת נפט רחבה שתאזן בין היצע לביקוש בשוק העולמי, בעיקר באמצעות קביעת מכסות ייצור משותפות וקיצוצים יזומים בעת משברים. אופ״ק+ מהווה כיום את הגוף המרכזי והמשפיע ביותר על שוק הנפט העולמי, כאשר החלטותיה של הברית – ובעיקר של סעודיה ורוסיה – עשויות להשפיע ישירות על מחירי הנפט, רמות האינפלציה, מדיניות הריבית והבורסות בעולם.

במקביל לביקור, נחתם הסכם נשק מהגדולים בהיסטוריה בין ארה”ב לסעודיה, בשווי של כ-142 מיליארד דולר. ההסכם כולל אספקה של מערכות לחימה מתקדמות – מטוסים, חימוש מדויק, מערכות תקשורת ומודיעין, וכן שירותים נלווים מספקיות ההגנה האמריקאיות הגדולות. בבית הלבן הדגישו כי מדובר באבן דרך ביחסים הביטחוניים בין המדינות, אשר גם תספק אלפי מקומות עבודה בארה”ב וגם תחזק את מעמדה הביטחוני של סעודיה במזרח התיכון. העסקה משתלבת בגל של הסכמים טכנולוגיים נוספים בתחומים כמו שבבים, בינה מלאכותית ותשתיות דיגיטליות – אשר יחד מרכיבים תשתית לשותפות אסטרטגית רחבה בין שתי המדינות.

טראמפ משתמש בבמה הסעודית כדי לחזק את מעמדו הבינלאומי – גם דרך שיח על שינוי שמו של המפרץ הפרסי ל”מפרץ הערבי”, דבר שעשוי לעורר תגובות חריפות מצד איראן, וגם דרך פורום השקעות בו השתתפו בכירים אמריקאים וסעודיים כאחד. טראמפ מקווה שמספרים גדולים וכתרים כלכליים יבססו את מדיניות הסחר והתשתיות שהוא מקדם בארה”ב, בדיוק כפי שנתוני האינפלציה האחרונים שפורסמו תומכים במדיניות ריבית זהירה מצד הפד, ומעודדים את שוק ההון.

הביקור של טראמפ בסעודיה ממחיש את האופן בו מדיניות חוץ וכלכלה שזורים זה בזה. מצד אחד, מדובר בניסיון ברור להציג הישגים כלכליים וביטחוניים גדולים, עם מספרים מרשימים והצהרות על התחייבויות ענק. מצד שני, לא ניתן להתעלם מהאתגרים הכלכליים האדירים איתם מתמודדת סעודיה והמתיחות האזורית שעלולה להתגבר. עסקת הנשק ההיסטורית, ההשקעות המובטחות וההסכמים הטכנולוגיים מצביעים על רצון הדדי לחזק את הברית – אך יישום בפועל של כל ההבטחות הללו עוד ייבחן בשנים הקרובות. הביקור אמנם מציג חזון, אך גם מזכיר את המציאות המורכבת של הכלכלה הגלובלית והפוליטיקה הבינלאומית.

לקבלת פרטים נוספים עבור תוכנית ההכשרה

גיא נתן

כתב YNET, מרצה, מנהל קרן הגידור Valley
יוצר הפודקאסט ״מפת החום״ ובקרוב גם סופר
תכנון פיננסי, ליווי משקיעים ומסחר במניות

גיא נתן

כתב YNET, מרצה, מנהל קרן הגידור Valley
יוצר הפודקאסט ״מפת החום״ ובקרוב גם סופר
תכנון פיננסי, ליווי משקיעים ומסחר במניות

כל הזכויות שמורות גיא נתן בע״מ