כמו שאתם כבר מכירים אותי, אני מאוד אוהב כלכלה התנהגותית – התחום שמסביר למה אנחנו לפעמים מקבלים החלטות כלכליות לא רציונליות. והיום, לכבוד יום פטירתו של דניאל כהנמן, אני רוצה לחלוק אתכם קצת מהחכמה שלו. כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, היה אחד החוקרים המשפיעים ביותר בתחום, ואחת התרומות המרכזיות שלו היא תורת הערך (Prospect Theory), שמסבירה איך אנחנו תופסים רווחים והפסדים – ולמה זה משפיע כל כך על ההשקעות שלנו.
אז מהי תורת הערך?
תורת הערך מציעה דרך שונה להבין איך אנשים שוקלים רווחים והפסדים:
1.אנשים שונאים להפסיד יותר משהם אוהבים להרוויח – מחקרים של כהנמן וטברסקי (שותפו במחקר) הראו שהכאב מהפסד של 100 שקל חזק יותר מהשמחה שבהרוויח 100 שקל. כלומר, אנשים מוכנים לקחת יותר סיכונים כדי להימנע מהפסד מאשר כדי להרוויח.
ניתן לראות שהעקומה בצד ההפסדים תלולה יותר מאשר בצד הרווחים, מה שמעיד על כך שהכאב מהפסד גדול יותר מההנאה. בנוסף, הגרף מראה שעם עלייה ברווחים או בהפסדים, הערך הנתפס גדל באופן לא ליניארי – כלומר, תוספת רווח או הפסד קטנה יותר משפיעה פחות ככל שכבר חווינו רווחים או הפסדים גדולים
- הערכת רווחים והפסדים נעשית יחסית לנקודת ייחוס – במקום לחשוב על הערך האבסולוטי של כסף, אנשים שופטים מצבים יחסית למה שהיה קודם. לדוגמה, אם השקעה עלתה ואז ירדה חזרה לאותו מחיר, המשקיע ירגיש שהוא הפסיד, למרות שבפועל הוא חזר לנקודת ההתחלה.
- אנשים מקבלים החלטות בצורה לא סימטרית – כשמדובר ברווחים, אנשים מעדיפים להיות שמרנים (לקחת רווח קטן ומובטח), אך כשמדובר בהפסדים, הם מוכנים לקחת סיכונים גדולים יותר כדי “להחזיר” את הכסף.
איך זה מתקשר להשקעות?
לתורת הערך יש השפעה עמוקה על הדרך שבה אנחנו משקיעים:
- פחד מהפסד גורם לנו להיצמד להשקעות כושלות – משקיעים רבים מתקשים למכור מניות שמפסידות כי הם רוצים “לפחות לחזור למחיר הקנייה”, גם אם זו החלטה לא רציונלית.
- רווח קטן בטוח עדיף לנו על סיכון לרווח גדול – הרבה משקיעים מוכרים מניות מצליחות מהר מדי כי הם לא רוצים לקחת סיכון, גם כשהפוטנציאל לעלייה עוד גדול.
- הטיית הבטחון העצמי – לפעמים משקיעים חושבים שהם יכולים “לנצח את השוק” ומקבלים החלטות מסוכנות מדי, בעיקר אחרי הצלחה זמנית.
איך אפשר ליישם את תורת הערך בהשקעות שלנו?
כדי להימנע מהטעויות הפסיכולוגיות שתורת הערך מצביעה עליהן, הנה כמה כלים מעשיים:
- לקבוע מראש אסטרטגיית יציאה – לפני שמשקיעים במניה או נכס פיננסי, להחליט מראש באיזה מחיר נצא, גם אם מדובר ברווח וגם אם מדובר בהפסד. כך נמנע מהטיות רגשיות בזמן אמת.
- לחשוב לטווח ארוך – במקום להתרגש מתנודות יומיות, לזכור שהשקעות מוצלחות הן לרוב תוצאה של סבלנות והתמדה.
- לגוון את התיק – פיזור השקעות מפחית את הסיכון הפסיכולוגי שנרגיש צורך להגיב לכל שינוי קטן בשוק.
- לשאול את עצמנו: אם לא הייתי מחזיק בהשקעה הזאת היום, האם הייתי קונה אותה עכשיו? זו דרך טובה להימנע מהנטייה להחזיק בהשקעות כושלות רק כי אנחנו “קשורים” אליהן רגשית.
תורת הערך של דניאל כהנמן עזרה לנו להבין שהחלטות כלכליות, ובמיוחד השקעות, אינן מבוססות רק על היגיון ומספרים, אלא מושפעות עמוקות מהדרך שבה אנחנו תופסים רווחים והפסדים. שנאת ההפסד, הנטייה שלנו לקבל החלטות יחסית לנקודת ייחוס, והאופן הלא ליניארי שבו אנחנו מעריכים שינויים – כל אלו יכולים להוביל אותנו לביצוע טעויות בהשקעות, כמו להיצמד למניות מפסידות או למכור מהר מדי רווחים.
המודעות להטיות האלו היא הצעד הראשון לשיפור קבלת ההחלטות שלנו. אם נשכיל לנהל את ההשקעות שלנו בצורה מחושבת, נוכל לקבל החלטות טובות יותר, שמבוססות על אסטרטגיה ולא על רגשות.