ארה״ב מאבדת את הדירוג הכלכלי המושלם – משמעויות
ביום שישי בערב (16 במאי 2025), סוכנות הדירוג Moody’s הורידה את הדירוג הכלכלי של ממשלת ארצות הברית מהציון הגבוה ביותר (AAA) לציון נמוך יותר (Aa1). בכך מצטרפת Moody’s לשתי הסוכנויות הגדולות האחרות – Fitch ו־S&P – שכבר עשו זאת בעבר. מדובר באירוע סמלי מאוד, שכן זה היה הדירוג המושלם האחרון שנותר לארה”ב מאז תחילת הדירוג לפני יותר מ־100 שנה.
הסיבה להורדה פשוטה: הוצאות המדינה גדלות במהירות, החוב הלאומי תופח בקצב גבוה מאוד, והריבית שהממשלה משלמת על ההלוואות שלה הופכת לנטל כבד. לפי Moody’s, עד שנת 2035 הממשלה תוציא כמעט שליש מהכנסותיה רק על תשלומי ריבית – ולא על חינוך, ביטחון או בריאות. בנוסף, הממשלה ממשיכה להוציא הרבה יותר ממה שהיא מכניסה ממסים, וזה יוצר פער שהולך וגדל בכל שנה.
בגרף: הפער בין סך החוב לבין התוצר השנתי של המדינה העומד על 36T$ באחוזים.
המהלך הזה התרחש בדיוק כשנשיא ארה”ב דונלד טראמפ ניסה להעביר בקונגרס תוכנית גדולה של קיצוצי מס והוצאות, אך נכשל. גם חלק מחברי מפלגתו התנגדו לגודל ההוצאה, שצפויה להוסיף מעל 4 טריליון דולר לחוב בעשור הקרוב, מעניין עד כמה זה צירוף מקרים..
השווקים הפיננסיים הגיבו בזהירות. מדד S&P 500 ירד בכ־0.4% במסחר המאוחר, ותשואות האג”ח (הריבית שהממשלה משלמת על ההלוואות שלה) עלו ל־4.49%. זה סימן שמשקיעים דורשים ריבית גבוהה יותר כי הם רואים את הממשלה כקצת יותר מסוכנת להלוואה (מאחר ודירוג האשראי ירד). עם זאת, אין כאן פאניקה. רבים בשוק טוענים שזה היה צפוי, ולכן ההשפעה מיידית לא דרמטית.
אם מסתכלים על העבר, גם כשארה”ב קיבלה הורדות דירוג ב־2011 וב־2023, השוק ירד בכ־10% תוך חודשיים אך התאושש מהר מאוד, ואף עלה בכ־36%–37% תוך שנה. לכן גם עכשיו, ייתכן שנראה ירידות זמניות אם כי לא מדובר בקריסה או באסון כלכלי.
בגרף: תגובת המדד המוביל להורדות דירוגי האשראי של הגופים המקבילים בפעמים הקודמות.
החשש המרכזי הוא לא ממה שקורה היום, אלא מה שיכול לקרות בהמשך. אם ארה”ב תמשיך להוציא הרבה ולהיכנס לעוד ועוד חובות, ייתכן שבעתיד המשקיעים כבר לא ירצו להלוות לה בתנאים טובים, וזה עלול לפגוע בכלכלה ובייחוד בתמריצים לשוק החופשי שטראמפ מנסה להשיג.
בטווח הקצר ייתכנו תנודות בשוק המניות והאג”ח, אבל בטווח הארוך – ההשפעה של הורדת הדירוג עצמה תהיה מוגבלת ונמוכה. עם זאת, זו תזכורת ברורה לכך שגם הכלכלה הכי חזקה בעולם לא יכולה להתעלם מגבולות, וההתנהלות של הממשלה בארה”ב צריכה להשתנות – אחרת עלול להתרחש בעתיד משבר אמיתי.
צריך להבין, חלק מהמטרות המוגדרות של טראמפ היא לצמצם את הגירעון התקציבי, אם כי נכון לעכשיו זו משימה שאנו רחוקים בצורה משמעותית כדי לקבל אינדיקציה. אך את הפעולות אפשר לראות כבר היום, בין אם זה העלאת המכסים (המגדילים את הכנסות הממשלה) או הקמת מחלקת ה DOGE (“המחלקה ליעילות משפטית”) אשר מטרתה היא לצמצם בהוצאות ולייעל את פעילותו הכלכלית של הממשל האמריקאי.
כאשר חלק מהמטרה הסופית הינה להפחית את הגירעון התקציבי ל 3% מהתוצר ולא 7.1% כפי שהוא עומד היום.
בגרף: אחוז הגירעון ביחס: להכנסות מול הוצאות.