כידוע, כחודש וחצי לאחר סיום של כל רבעון כל הקרנות האמריקאיות מחויבות לפרסם את האחזקות שלהם ואת השינויים שביצעו לאורך הרבעון האחרון.
אז נכון, לא בהכרח מדובר בתיקים הנוכחיים של הקרנות, כיוון שעבר חודש וחצי מאז סיום הרבעון, אך הרבה מסקנות אפשר לקחת מבחינה קצרה של אותם השינויים שמנהלי הקרנות ביצעו.
בעמודים למטה נרחיב על שינויים שביצעו הקרנות המרכזיות, רק נקודה שחשוב להבהיר, כל הדוחות נכונים עד לתאריך 31/03/2025, ערב הכרזת המכסים הדדיים.
בואו נתחיל לפרק את ההחזקות:
וורן באפט – Berkshire Hathaway
במהלך הרבעון הראשון של 2025, וורן באפט לא ביצע שינויים דרמטיים בתיק ההשקעות של ברקשייר האת’ווי. הוא צמצם את ההחזקה בבנק אוף אמריקה (BAC) בפעם השלישית ברציפות ויצא לחלוטין מהפוזיציה בבנק סיטיגרופ (C). מנגד, באפט הכפיל את ההשקעה ביצרנית המשקאות קונסטליישן ברנדס (STZ), על אף חשש ממכסים על יבוא ממקסיקו. בנוסף, נוספה החזקה חדשה אך סודית עליה קיבלה ברקשייר אישור רגולטורי לא לחשוף. מניית אפל (AAPL) נותרה ללא שינוי – 300 מיליון מניות, בהיקף של כ־67 מיליארד דולר – ונותרה ההחזקה הגדולה ביותר בתיק. כמו כן, באפט הודיע כי יעביר את תפקיד המנכ”ל לגרג אייבל בתחילת 2026, לאחר כהונה של כ־60 שנה.
ביל אקמן – Pershing Square
ביל אקמן ביצע מהלך אסטרטגי כשנכנס לראשונה למניית אובר (UBER) בהיקף של כ־2.21 מיליארד דולר, שהפכה מיד לפוזיציה הגדולה ביותר בתיק (18.5%).
בנוסף, הוא הגדיל את ההחזקה בברוקפילד (BN) בכ־17.5% ובמניית אלפבית (GOOGL) בכ־11%. מנגד, הוא הפחית את ההחזקה בהילטון (HLT) בכמעט 45% וצמצם את ההחזקה במניית גוגל ללא זכויות הצבעה (GOOG) בכ־16%.
כמו כן, לפי הדו”ח אקמן יצא לגמרי ממניית נייקי (NKE) — אך לדבריו, מדובר רק בהמרת ההחזקה לאופציות, כך שבפועל החשיפה נותרה בעינה. כיום כולל התיק 11 מניות, עם מיקוד עיקרי בטכנולוגיה, שירותים פיננסיים וצרכנות מחזורית.
דייוויד טפר – Appaloosa Management
טפר ביצע שינוי מובהק באסטרטגיה כלפי סין: הוא הקטין חשיפה למניות כמו עליבאבא (BABA), ג’יי.די.קום (JD) ו-פינדואודואו (PDD), וגם צמצם משמעותית את ההשקעה בתעודות סל כמו FXI ו-KWEB. המהלך בוצע לקראת החרפה במלחמת הסחר בין ארה”ב לסין. במקביל, טפר רכש אופציות פוט (הימור על ירידות) על קרן בשם SPYX, שעוקבת אחרי מדד S&P 500 – אך לא כוללת חברות שמתעסקות בדלקים מזהמים. למה דווקא היא? כי הקרן הזו מורכבת בעיקר מחברות טכנולוגיה גדולות כמו אפל (AAPL), אמזון (AMZN), מיקרוסופט (MSFT) ואנבידיה (NVDA). לכן, ההימור על ירידה בקרן הזו משמש אותו כהגנה מפני ירידה חדה במניות טכנולוגיה.
פיליפ לאפונט – Coatue Management
לאפונט הגדיל משמעותית את חשיפתו לעולמות הבינה המלאכותית, כשרכש החזקה חדשה בשווי 534 מיליון דולר בחברת CoreWeave (טיקר CRWV) – חברת תשתית AI שנתמכת ע”י אנבידיה (NVDA) ויצאה להנפקה ראשונה במרץ. במקביל, החברה שמרה על אחזקות בולטות בחברות כמו אנבידיה (NVDA), מיקרוסופט (MSFT), מטא (META) ו-טי.אס.אמ.סי (TSM), והוסיפה אחזקות קטנות יותר בקארוואנה (CVNA), פינטרסט (PINS), טמפוס (TEM) ואחרות. תיק ההשקעות של לאפונט מרוכז כיום כמעט כולו סביב תחום ה-AI והטכנולוגיה המתקדמת.
דן לואב – Third Point
לואב, אחד ממנהלי ההשקעות הטובים בעולם עם תשואה ממוצעת של 25% בממוצע ב 20 השנה האחרונות (פר שנה), היה פעיל במיוחד ברבעון הראשון, כאשר הוסיף שבע פוזיציות חדשות, כולן מעל 100 מיליון דולר. ביניהן: איי.טי. אנד טי (T), אנבידיה (NVDA), קייסיז’ (CASY), יו.אס. סטיל (X), קוסטאר (CSGP) וקנוויו (KVUE). עם זאת, הוא גם צמצם או יצא ממרבית החזקותיו במניות ה־Magnificent Seven, כולל יציאה מלאה ממטא (META) וטסלה (TSLA) והפחתות באמזון (AMZN) ובמיקרוסופט (MSFT). נכון לסוף הרבעון, ההחזקות הגדולות בתיק כוללות את פי.סי.ג’י (PCG), טיוואן סמי (TSM) ואמזון (AMZN) – אך לא ברור האם הן נשמרו לאחר סבב המכסים באפריל.
מייקל ברי – Scion Asset Management
ברבעון האחרון מייקל ברי חזר למקורות – עם הימורים נגד השוק, אנחנו פחות נרצה להתייחס אליו, החלטות שלא ממש משקפות אסרטגיה אלא יותר הימור. הוא רכש אופציות פוט כנגד מניות טכנולוגיה מובילות כמו אנבידיה (NVDA), לצד ענקיות אינטרנט סיניות כמו עליבאבא (BABA), ג’יי.די.קום (JD), באידו (BIDU) ו-פינדואודואו (PDD) – כולן נכנסו למומנטום שלילי לאחר הכרזות טראמפ על מכסים. עם זאת, הוא דווקא הכפיל את השקעתו בחברת הקוסמטיקה אסתי לאודר (EL), למרות תלות גבוהה בשוק הסיני והיסטוריית ירידות חדה. ברי ממשיך להמר נגד הזרם – תרתי משמע.
ביל גייטס – Bill & Melinda Gates Foundation
קרן גייטס ביצעה שינוי מתון בתיק ההשקעות: הקטינה את ההחזקה בברקשייר האת’ווי (BRK.B) בכ־12.6% – אחת ההחזקות המרכזיות של הקרן – והוסיפה החזקה חדשה בווסט סרוויסס (WST) בסך כ־100 מיליון דולר.
הרכב התיק נותר יציב יחסית, עם החזקות משמעותיות במיקרוסופט (MSFT) – כ־25.5%, וסט מנג’מנט (WM), קטרפילר (CAT) ורכבת קנדיאן ניישנל (CNI). הקרן ממשיכה לפעול לפי ערכים סביבתיים ואתיים, עם גישה מתונה לשוק.
בהתבסס על השינויים שביצעו הקרנות הגדולות ברבעון הראשון של 2025, אפשר לזהות כמה מגמות מרכזיות שמעידות על התמקמות זהירה של מנהלי ההשקעות לקראת תקופה של אי־ודאות גוברת:
הראשונה – שמרנות וזהירות מצד מנהלים כמו וורן באפט וביל גייטס, שלא ביצעו שינויים דרמטיים בתיקים ושמרו על יציבות, בעיקר סביב מניות ליבה מוכרות כמו אפל (AAPL), מיקרוסופט (MSFT) וברקשייר האת’ווי (BRK.B).
השנייה – הגנה מפני טכנולוגיה ומול סין, כפי שראינו אצל מייקל ברי ודייוויד טפר, שהימרו נגד מניות טכנולוגיה וסין – מתוך ציפייה לירידות או משבר פוטנציאלי על רקע המכסים והחרפה במתיחות הסחר.
השלישית – הסתערות על תחום הבינה המלאכותית, במיוחד בקרנות כמו Coatue של פיליפ לאפונט ו-Third Point של דן לואב, שרכשו מניות כמו אנבידיה (NVDA), CoreWeave, טמפוס AI ועוד – מה שמעיד על אמונה עמוקה בפוטנציאל של התחום למרות התמחור הגבוה.
בנוסף, מהלכים של קרנות כמו פרשינג סקוור, שבחרו להיכנס בעוצמה למניות כמו אובר (UBER), מצביעים על חיפוש אחר מניות צמיחה עם יתרון תחרותי חזק – אך תוך גידור בעזרת אופציות או חשיפה מדודה.
לסיכום, קרנות הגידול וההשקעה הגדולות אמנם לא מהמרות על קריסה מיידית של השוק, אבל הן בהחלט משדרות זהירות, מגדרות סיכונים, וממקדות את ההשקעות בתחומים בעלי פוטנציאל ארוך טווח לצד הקטנת חשיפה לאזורים בעלי אי־ודאות גבוהה – כמו סין או שווקים צרכניים רגישים למכסים.
אך חשוב לי לציין פעם נוספת, כל ההשקעות והנתונים המובאים כאן נכונים עד לתאריך 31/03/2025 – ערב הכרזת המכסים ההדדיים – ולכן חשוב לזכור שמאז חלפו הרבה מים בנהר, ייתכן שקרנות רבות כבר שינו כיוון או נקטו בצעדים חדשים. לכן, יש להתייחס לנתונים האלה בעירבון מוגבל ולראות בהם צילום מצב רגעי – שעדיין מאפשר ללמוד לא מעט על הכיוונים והמגמות של מנהלי ההשקעות הגדולים בעולם.
למי שרוצה לצלול לעומק ולראות את כל הדוחות המלאים – ניתן למצוא את המידע באתר דאטורמה בקישור הבא:
DATORAMA