ממש לפני מספר דקות דווח כי דונלד טראמפ ממשיך לדחוף את אחת המטרות הכלכליות המרכזיות שלו: להחזיר את הייצור לאדמת ארה”ב. זה לא דבר חדש – טראמפ הוביל את מדיניות המכסים האגרסיבית על סין ונקט בגישה של “אמריקה תחילה”, אך כעת אנחנו רואים עדות נוספת לכך כשהוא קורא לאפל לעצור את העברת הייצור להודו ולהשקיע בייצור מקומי בארה”ב.
בביקורו בקטר, טראמפ נפגש עם מנכ”ל אפל טים קוק והוא הביע את מורת רוחו מהעובדה שאפל “בונה בכל מקום בהודו”. הוא ציין כי: “אני לא רוצה שתבנו בהודו”, והוסיף שבתגובה לכך אפל תגביר את הייצור שלה בארצות הברית. הדברים הללו עשויים לשבש את תוכניות אפל, שבשנים האחרונות עברה מתלות בסין להרחבת הייצור שלה בהודו, עם יעד ברור – לייצר את רוב האייפונים שנמכרים בארה”ב מחוץ לסין, בעיקר בהודו.
שתבינו שמדובר ב-20% מהתפוקה השנתית של אפל – כ-40 מיליון יחידות – שכבר מיוצרות בהודו, כאשר אפל הרכיבה מכשירים בשווי של 22 מיליארד דולר במדינה הזו רק ב-12 החודשים האחרונים. הודו הפכה לאחת השווקים המרכזיים של אפל, עם קצב צמיחה מהגבוהים בעולם, סובסידיות ממשלתיות ותמריצים שהופכים את הייצור שם לאטרקטיבי במיוחד.
במקביל, ייצור מקומי בארה”ב מהווה אתגרים מהותיים: מחסור בתשתית תעשייתית, מחסור בכוח אדם מיומן, עלויות עבודה גבוהות במיוחד – כל אלו הופכים את הרעיון של פסי ייצור לאייפונים בארה”ב לכמעט בלתי אפשרי בטווח הקצר. אבל טראמפ כמו טראמפ – לא מתכוון לוותר.
בשורה התחתונה: טראמפ ממשיך לקדם את החזון הכלכלי שלו – ארה”ב חזקה שמייצרת לעצמה. הלחץ שהוא מפעיל על אפל הוא חלק ממדיניות ארוכת שנים שמטרתה להשיב את המפעלים והייצור האמריקאי חזרה הביתה. במילים אחרות, מבחינתו – כל אייפון שמיוצר מחוץ לארה”ב הוא החמצה כלכלית.
עם זאת, חשוב לציין כי מדובר בשלב זה בהצהרה בלבד של טראמפ, ולא בצעד מעשי או מדיניות רשמית – אך עבור מי שחשוף לשוק ההודי בתיק ההשקעות שלו, מומלץ בהחלט לעקוב אחרי ההתפתחויות.