אז ממש היום בבוקר קיבלנו את הפרסום מג׳נבה על הצהרה משותפת של ארצות הברית וסין, בה הוכרז על הפסקת אש של 90 ימים במלחמת המכסים בין שתי המדינות. במסגרת ההסכם, ארצות הברית תפחית את המכסים על מוצרים סיניים מרמה של 145% לרמה של 30%, בעוד סין תפחית את המכסים על מוצרים אמריקאיים מרמה של 125% לרמה של 10%. בנוסף, יוקם מנגנון התייעצות חדש שיאפשר שיחות מתמשכות בין הצדדים, כאשר מזכיר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט, ציין כי אף צד אינו מעוניין בניתוק כלכלי מוחלט. עם זאת, ארה”ב תמשיך להחזיק במכסים בסיסיים של 10% וכן תוסיף מס מיוחד של 20% על מוצרים הקשורים לפנטניל.
הצהרה זו מגיעה לאחר חודשים של מתיחות כלכלית בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, אשר גרמה לזעזועים במאזני הסחר הגלובלי.
רשמתי כאן מאמר כאשר החלו המכסים של טראמפ וההקפאה שלהם לאחר מכן.
לפני זמן קצר פורסמו הנתונים הרשמיים הראשוניים לאחר ההסלמה במלחמת הסחר. בואו נרחיב על הנתונים האלה יותר לעומק.
הייצוא של סין גדל באפריל מעבר לתחזיות, למרות ירידה חדה במשלוחים לארה”ב – הראשונה לאחר שממשל טראמפ הטיל מכסים של מעל 100% על סחורות סיניות.
בנוסף נרשמה בחודשים האחרונים ירידה חדה ביצוא הסיני לארה”ב, שצנח ב-21% באפריל לעומת השנה הקודמת, נתון שנבע בעיקר מהטלת מכסים כבדים על מוצרים סיניים מצד ארה”ב. הירידה המשמעותית ביצוא הסיני לארה”ב לוותה גם בירידה של 14% בייבוא מארה”ב, דבר שהדגיש את השפעת מלחמת הסחר על כלכלת סין.
אולם, סין הצליחה להתאים את עצמה במהירות למציאות המשתנה. למרות הירידה הדרמטית בהיקף היצוא לארה”ב, סך כל היצוא הסיני דווקא צמח באפריל ב-8.1%, נתון גבוה מהציפיות המוקדמות של הכלכלנים. עיקר הצמיחה בייצוא נרשם כלפי שווקים אחרים, במיוחד במדינות אסיה ואירופה. כך למשל, היצוא למדינות דרום מזרח אסיה (ASEAN) זינק ביותר מ-20%, בעוד שהיצוא לאיחוד האירופי רשם עלייה של 8%. גם הודו נהנתה מגידול משמעותי במוצרים סיניים, מה שמחזק את מעמדה הכלכלי של סין באזור.
בתמונה אתם יכולים לראות כי סין הצליחה לפצות על הירידה החדה בייצוא לארה”ב (בצבע ורוד) על ידי הגדלת הייצוא לשווקים אחרים, בעיקר לאירופה (בצבע כחול) ולמדינות ASEAN (בצבע צהוב). שימו לב שסך הייצוא הסיני (הקו השחור) נותר יציב ואף המשיך לגדול, הירידה ביצוא לארה”ב משקפת את השפעת מלחמת הסחר, אך גם מדגישה את יכולתה של סין לגוון את יעדי הייצוא שלה ולשמור על יציבות כלכלית גלובלית.
האסטרטגיה של סין להתמקד בשווקים חלופיים לא רק שסייעה לה להפחית את ההשפעה השלילית של המכסים האמריקאיים, אלא גם הדגישה את יכולתה לשמור על גמישות כלכלית נוכח האתגרים. עם זאת, מצב זה העלה חששות בקרב מדינות אירופה ואסיה מחשש שהן יהפכו ל”אתרי פריקה” למוצרים סיניים מוזלים. מדינות כמו וייטנאם ודרום קוריאה כבר הטילו מכסים אנטי-סחר הוגן על מוצרים סיניים במטרה להגן על הייצור המקומי, בעוד שבאירופה מדינות כמו גרמניה וצרפת הביעו חשש מהצפת השוק במוצרים מיובאים מסין.
מבחינת המאזן המסחרי, סין רשמה עודף סחר של 96 מיליארד דולר באפריל, כאשר הירידה בהיקף היבוא, שעמדה על 0.2%, תרמה להגדלת העודף. עם זאת, ההתמקדות בייצוא לשווקים חלופיים חושפת את סין לסיכונים חדשים, כולל חשש לעליית מכסים מצד מדינות שנפגעות מהיצף מוצרים סיניים.
בסופו של דבר, הצהרת ג’נבה מהווה נקודת מפנה אפשרית במלחמת הסחר, אך הסיכון להידרדרות מחודשת במידה והשיחות לא יישאו פרי עדיין קיים. סין הצליחה להדגיש את כוחה הכלכלי בשווקים חלופיים, אך על מנת לשמור על יציבות כלכלית ארוכת טווח, עליה להמשיך ולגוון את יעדי היצוא שלה ולחזק את יחסיה הכלכליים עם אירופה ודרום מזרח אסיה. השאלה הגדולה שנותרת היא האם הסכם הפסקת האש יהיה רק הפוגה זמנית או צעד ראשון בדרך לפתרון הסכסוך הכלכלי המתמשך.