שבוע טוב חברה!
יצא לי לעבור על נושא גוגל במהלך הסופש, ובעיקרון ככל הנראה עד סוף אוגוסט השופט אמור להודיע על העונשים. בואו נבין רגע יותר לעומק מה מתרחש.
אז ככה, גוגל (Alphabet) נשענת על כמה נתונים מספריים המעידים על תלות מסוכנת במקורות הכנסה מצומצמים ועל סיכונים רגולטוריים משמעותיים. גוגל רושמת הכנסות משמעותיות משוק החיפוש המקוון, כאשר 35% מהכנסות החיפוש שלה מקורן בדפדפן כרום. מתוך הכנסות אלו, 57% נובעות מחיפושים אורגניים שבוצעו דרך כרום שהורד ידנית על ידי משתמשים, בעוד 43% מההכנסות מגיעות משיתופי פעולה בתשלום עם חברות כמו אפל ואנדרואיד. שותפויות אלו עומדות כעת בלב הסערה המשפטית שגוגל מתמודדת מולה בארצות הברית, שם שופט צפוי לפרסם פסק דין עד סוף אוגוסט 2025. ההחלטה עשויה לכלול צעדים מרחיקי לכת כמו ביטול הסכמי ברירת מחדל עם יצרניות מכשירים, צעד שיפגע ישירות בהכנסות גוגל.
מלבד תלות בדפדפן כרום, גוגל חשופה באופן משמעותי גם לשוק החיפוש במכשירי אפל, אשר מהם מגיעות 48% מהכנסות החיפוש של החברה. מתוכן, 37.6% מהכנסות החיפוש מקורן במכשירי iOS ו-10.5% במחשבי macOS. כל שינוי בשיתוף הפעולה עם אפל עלול לזעזע את מודל ההכנסות של גוגל, במיוחד לאור העובדה שגוגל משלמת לאפל כ-20 מיליארד דולר בשנה כדי להישאר מנוע החיפוש ברירת המחדל במכשיריה. בשבועות האחרונים, אדי קיו, סגן נשיא בכיר באפל, חשף כי בפעם הראשונה מזה שנים חלה ירידה בחיפושים דרך Safari – מגמה שמעוררת חשש באפל עצמה ומעמידה בסיכון את ההסכמים מול גוגל. יתרה מכך, אפל בוחנת שילוב של מנוע חיפוש מבוסס בינה מלאכותית בדפדפן Safari, כשבין האפשרויות הנבחנות נמצאות שיתופי פעולה עם Perplexity ו-Anthropic. אובדן שיתוף הפעולה עם אפל לא רק שיפגע בהכנסות ישירות של גוגל, אלא גם עלול לחזק מתחרים כמו מיקרוסופט עם מנוע החיפוש בינג.
פילוח מקורות ההכנסה של גוגל הוא מאוד ריכוזי. לפי פילוח לפי מערכת הפעלה, 38% מהכנסות החיפוש של גוגל מגיעות ממכשירי iOS ו-29% ממכשירי Android, בנוסף 21% ממערכת Windows ו-10.5% ממחשבי Mac. המשמעות היא שגוגל תלויה משמעותית בשתי מערכות הפעלה עיקריות – iOS ו-Android – כאשר כל פגיעה באחד משווקים אלו תוביל להשלכות חמורות על הכנסותיה. התלות הזאת הופכת לבעייתית במיוחד כאשר לוקחים בחשבון את ההליכים המשפטיים הנוכחיים, שבהם משרד המשפטים האמריקני מבקש להגביל את השליטה של גוגל בתחום החיפוש והפרסום הדיגיטלי.
מעבר לכך, גם בתחום ההכנסות מפרסום דיגיטלי גוגל חשופה ללחצים רגולטוריים כבדים. בשנת 2024, החברה השיגה הכנסות בסך 224.5 מיליארד דולר מפרסום, מה שמציב אותה במעמד דומיננטי בשוק זה. אולם, בפברואר 2025, שופטת נוספת קבעה כי גוגל מחזיקה במונופול בלתי חוקי בשני שווקים בתחום הפרסום הדיגיטלי: שרתי פרסום למפרסמים (Publisher Ad Servers) ופלטפורמות חילופי פרסומות (Ad Exchanges).
המשמעות היא שגוגל עלולה להידרש לפרק חלק מעסקי הפרסום שלה או לשנות את מודל ההכנסות שלה, מה שיפגע ישירות ברווחיות החברה.
בנוסף, נתוני המשתמשים הפעילים בדפדפן כרום חושפים חשיפה גבוהה לפלטפורמות מסוימות. בכרום באנדרואיד ישנם 1.22 מיליארד משתמשים יומיים פעילים ו-2.66 מיליארד משתמשים חודשיים פעילים, המהווים 66% ו-65% מסך המשתמשים, בהתאמה. לעומת זאת, בפלטפורמות כמו iOS הנתונים נמוכים משמעותית עם 108 מיליון משתמשים יומיים ו-273 מיליון משתמשים חודשיים. תלות כה גבוהה באנדרואיד חושפת את החברה לאיומים רגולטוריים פוטנציאליים, שכן כל שינוי ברגולציה בתחום מערכות ההפעלה או הסכמי ברירת מחדל עשוי לגרום לפגיעה במשתמשים.
בסופו של דבר, חשוב לזכור שמדובר בגוגל – אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם. גם בעבר ענקיות כמו מיקרוסופט ומטא עמדו בפני איומים דומים: מיקרוסופט ניצלה מפירוק ב־2001 דרך פשרה משפטית, ומטא מתמודדת מאז 2020 עם תביעות אנטי-מונופול על רכישות כמו אינסטגרם וואסטאפ. ועדיין, למרות האיומים, שתי החברות צלחו את הפרשיות וממשיכות לצמוח.
התרשים מציג את חלוקת הכנסות החיפוש של גוגל בשנת 2023 לפי פלטפורמות שונות (אנדרואיד, iOS, מק, ווינדוס ועוד), כאשר ההכנסות מחולקות בין חיפושים שבוצעו דרך דפדפן כרום (בכחול בהיר) וחיפושים דרך דפדפנים אחרים (בכחול כהה). סך ההכנסות עומדות על 175 מיליארד דולר, כאשר מרבית ההכנסות מגיעות ממכשירי iOS (66 מיליארד דולר) ו-Android (51 מיליארד דולר).