קריסה או תיקון? השוק בנקודת רתיחה היסטורית

האירועים האחרונים בשווקים אינם עוד ירידות שגרתיות – אלא תופעה יוצאת דופן בהיקפה ובעוצמתה. פתיחת שבוע המסחר הקרוב צפויה להיות רגע מבחן – וישנה אפשרות מוחשית שנראה המשך ישיר לקריסה החדה שנרשמה בסוף השבוע. מדובר לא רק בירידות, אלא באובדן אמון פתאומי, כמעט קולקטיבי, במערכת הכלכלית הגלובלית – תוצאה של מהלך מפתיע ודרמטי במיוחד: הטלת מכסי ייבוא גורפת מצד ארה”ב על כלל המדינות, והתגובה החריפה של סין.

ביומיים בלבד השווקים בארה”ב מחקו קרוב ל-10% מערכם – תרחיש שמזכיר במובהק את “יום שני השחור” של 1987, אז נפל מדד דאו ג’ונס ב-22.6% ביום אחד. גם כיום, מדדי דאו ג’ונס, נאסד”ק וה-S&P 500 רשמו ירידות דו-יומיות מהחמורות מאז ימי הקורונה – עם מעל 3,900 נקודות דאו ג’ונס שנמחקו, ונפילה רוחבית במרבית המגזרים.

1987 מול 2025 

מבחינת הדינמיקה של הירידות, הפאניקה והתזמון – אכן מדובר באירוע הדומה להפליא ל-1987. אז, כמו עכשיו, שוק ההון הוכה בהפתעה, כאשר המוכרים התחרו זה בזה על יציאה מהירה ככל האפשר, והאלגוריתמים רק האיצו את התהליך שהתחיל ביומיים של ירידות והמשיך בפתיחת השבוע שלאחר מכן בירידה של 25% במדד ה S&P500.

עם זאת, חשוב להדגיש את ההבדלים: בניגוד לשנת 1987, שבה התמונה המאקרו כלכלית הייתה מעורפלת, כיום הכלכלה האמריקאית עדיין מציגה איתנות: תעסוקה גבוהה, אינפלציה שנבלמה באופן יחסי, ונתוני צריכה שטרם הצביעו על האטה חדה. כל אלו מהווים רשת ביטחון אפשרית, גם אם זמנית (במידה והמצב ימשך), לשוק ההון.

שיגעון רגעי או שינוי מגמה עמוק?

קל מאוד להיבהל בימים כאלה – אך דווקא כאן חשוב להבין שמדובר באירוע היסטורי בקנה מידה עצום, לא בירידות רגילות. השוק לא היה מוכן למהלך כה קיצוני מצד הנשיא, מה שגרם לזעזוע מהותי בתמחורים, בתחזיות ובפסיכולוגיה של המשקיעים.

עם זאת, לא מדובר בפיצוץ בועה פיננסית או באירוע מבני – אלא בהפתעה מדינית-פוליטית. ולכן, קיימת חשיבות רבה לאופן שבו יגיב הבית הלבן בימים הקרובים. תרחיש חיובי וסביר הוא הכרזה על דחייה ביישום המכסים – צעד שיכול לאותת למשקיעים על נכונות לקיים דיאלוג ולאכוף מדיניות כלכלית אחראית יותר.

ולמרות הכול – נקודת יציאה מהסערה?

בתוך הכאוס, חשוב לזכור: לאורך 150 השנים האחרונות, בכל פעם שהשוק חווה קריסה – הוא התאושש. גם מהנפילות הגדולות ביותר – מ-1929, דרך 1987, ועד 2020 – יצא השוק מחוזק. לפעמים זה לקח חודשים, לפעמים שנים, אבל המגמה ארוכת הטווח תמיד הייתה חיובית.

יתרה מכך, גם כעת – חרף ההיסטריה – שוררים בשוק תנאים שמאפשרים תיקון כלפי מעלה ברגע שתתקבל הודעה חיובית מהצד המדיני. עצם העובדה שמדובר במהלך מדיניות חד צדדי, ולא באירוע כלכלי פנימי כמו חוב צרכני, בועת נדל”ן או משבר בנקאי – מגדילה את הסיכוי לפתרון מהיר יחסית.

והנה “כל האירועים ההיסטורים לאורך”, תכנסו לפורפרציות:

בשוק תנודתי כמו זה – יש חשיבות מכרעת לסבלנות ולניהול סיכונים חכם. משקיעים שיידעו לזהות שמדובר באירוע חריג ולא ב”סוף המשחק”, יכולים למצוא כאן דווקא נקודת כניסה אטרקטיביות שמגיעות אחת לכמה שנים. ההיסטוריה מוכיחה פעם אחר פעם – מי שלא נבהל, בסוף זכה.

לקבלת פרטים נוספים עבור תוכנית ההכשרה

גיא נתן

כתב YNET, מרצה, מנהל קרן הגידור Valley
יוצר הפודקאסט ״מפת החום״ ובקרוב גם סופר
תכנון פיננסי, ליווי משקיעים ומסחר במניות

גיא נתן

כתב YNET, מרצה, מנהל קרן הגידור Valley
יוצר הפודקאסט ״מפת החום״ ובקרוב גם סופר
תכנון פיננסי, ליווי משקיעים ומסחר במניות

כל הזכויות שמורות גיא נתן בע״מ