בשבוע האחרון ראינו את השווקים חוזרים למגמת הירידה כמו שראינו ככלל בתקופה האחרונה, כאשר הם חווים ירידות חדות, והסיבה המרכזית לכך היא ההכרזה הקרובה של דונלד טראמפ על שיעורי המכסים החדשים במסגרת מה שהוא מכנה “Liberation Day”. המהלך הזה עשוי לגרור שינוי משמעותי במבנה הסחר הגלובלי, ולכן המשקיעים נכנסים למצב של חוסר ודאות.
בעבר, המשקיעים סברו שהמכסים יתמקדו בסין, אבל כעת מתברר שהמכסים ישפיעו כמעט על כל מדינה בעולם, ובפרט על מדינות עם גירעון סחר משמעותי מול ארצות הברית כמו וייטנאם, גרמניה ואירלנד. גם ישראל אינה מחוץ לרשימה. המשמעות היא ששוקי ההון נדרשים להיערך לשינויים דרמטיים שיכולים להשפיע על רווחיות החברות ועל מחירי המוצרים ברחבי העולם.
טראמפ וצוותו יודעים היטב שמכסים מדכאים את הכלכלה, אך הם פועלים מתוך אסטרטגיה סדורה. הממשל אינו יכול להמשיך להדפיס כסף, שכן הדבר מוביל לעליית ריבית, אינפלציה ואובדן אמון בדולר. לכן, הם מתכננים לפטר עובדים במגזר הציבורי ולצמצם הוצאות ממשלתיות כדי להפחית את הגירעון. במקביל, המכסים אמורים לתמרץ חברות להעביר את הייצור לארצות הברית, שכן הייבוא יהפוך ליקר יותר. כדי להקל על תהליך זה, הממשל מתכנן לספק הקלות לבנקים כדי שיגדילו את היקף האשראי למגזר הפרטי, מה שצפוי להוביל להשקעות נרחבות בחברות ומפעלים בתוך המדינה.
השוק מגיב בירידות חדות בשל חוסר הוודאות לגבי היכולת של החברות להתמודד עם המכסים החדשים. המשקיעים עסוקים בניסיון למפות את שרשראות האספקה של החברות ולמדוד את ההשפעה האפשרית של העלויות החדשות עליהן. השאלה המרכזית היא אילו חברות מחזיקות בכוח תמחור שיאפשר להן לגלגל את העלויות על הצרכנים, שכן כל השאר עלולות להיפגע קשות. כבר כעת, חברות טכנולוגיה גדולות כמו Accenture ואורקל חוות זעזועים, בין היתר בשל הפסקת חוזים ממשלתיים והפחתת הוצאות מצד הממשל האמריקאי.
הממשל מקווה שהאינפלציה בעקבות המהלך תהיה זמנית, והשוק אף מתמחר זאת בהתאם. תשואת האג”ח הממשלתית ל-10 שנים ירדה מתחילת השנה מ-4.9% ל-4.3%, מה שמעיד על כך שהמשקיעים מצפים להתייצבות מסוימת בהמשך הדרך. עם זאת, בטווח הקצר, חוסר הוודאות ממשיך להעיק על השוק, מה שמוביל לגלי מכירות ופאניקה בקרב המשקיעים.
בשביל להבין מה זה אומר, אפשר לחשוב על תשואת האג”ח כמו ריבית שהממשלה משלמת למשקיעים שמלווים לה כסף. כשהתשואה יורדת, זה אומר שיותר אנשים קונים אג”ח כי הם מחפשים השקעה בטוחה – קצת כמו שמישהו מחפש מקום יציב להחנות בו את הכסף שלו בתקופה של חוסר ודאות.
למה זה חשוב? כי ירידה בתשואות האג”ח מצביעה על כך שהמשקיעים מאמינים שהאינפלציה תתמתן ושבעתיד הריבית תוכל לרדת. במילים פשוטות, אם אנשים היו מפחדים שהמחירים ימשיכו לעלות במהירות, הם היו דורשים ריבית גבוהה יותר כדי לפצות על כך. אבל כשהם מוכנים להרוויח פחות על האג”ח, זה סימן לכך שהם מצפים שהמצב יתייצב בעתיד.
במצב הנוכחי, וול סטריט מתמקדת בזיהוי החברות שיוכלו להסתגל למכסים החדשים ולהעביר את העלויות לצרכנים. אלה יהיו החברות שישרדו את הטלטלה הכלכלית וייצאו ממנה מחוזקות. בינתיים, חוסר הוודאות דוחף את השווקים למטה, והמשקיעים ממתינים בדריכות להכרזה הרשמית של טראמפ, שעשויה לשנות לחלוטין את כללי המשחק בסחר העולמי.
השווקים אינם מתרסקים ללא סיבה. מדובר באחד השינויים הכלכליים הדרמטיים ביותר של השנים האחרונות, עם השלכות ישירות על החברות האמריקאיות ועל הכלכלה הגלובלית. המשקיעים נשארים דרוכים, שכן הימים הקרובים צפויים להיות מכריעים עבור הכלכלה העולמית ועבור שוקי ההון בפרט.