הבורסה הישראלית בזמני משבר – ומה קורה ביום שאחרי?
מה קורה לבורסה הישראלית כשמתחולל משבר? בכל פעם שישראל ניצבת בפני אתגר – בין אם ביטחוני, כלכלי או גלובלי – שוק ההון מגיב במהירות, ולעיתים בפאניקה. ירידות חדות, סנטימנט שלילי ותחושה שהמשבר הזה שונה מכל מה שהכרנו. אבל כשמתבוננים על ההיסטוריה, מתגלה תמונה אחרת לחלוטין: הבורסה הישראלית לא רק שורדת משברים – היא יוצאת מהם חזקה מתמיד. משברים הם חלק בלתי נפרד מהמסלול הכלכלי, אבל פעם אחר פעם השוק הישראלי מוכיח שהוא לא נכנע ללחץ רגעי, אלא מתאושש בעוצמה. הצמיחה לא עוצרת, הצריכה ממשיכה, והחוזק המבני של הכלכלה דוחף את השוק קדימה. אז איך זה קורה? ולמה מי שמבין את הדינמיקה הזו יכול להפוך משברים להזדמנויות? בואו נצלול פנימה.
מה קורה בזמן משבר?
כאשר מתרחש משבר כלכלי או ביטחוני בלתי צפוי, שוק ההון מגיב לרוב בירידות חדות. הסיבה לכך היא שמשקיעים מעריכים שהמשבר יפגע בצרכנים ובחברות, מה שעלול להוביל לירידה ברווחים מעבר לציפיות. בתגובה, גופים מוסדיים ומשקיעים פרטיים מבצעים הערכה מחדש של שווי החברות והסיכון הכרוך בהשקעה, ולעיתים מחליטים למכור נכסים – בין אם מתוך פאניקה ובין אם מתוך הנחה מושכלת שהמשבר יוביל לפגיעה משמעותית בתוצאות העסקיות.
מדדי המניות צונחים –
– במהלך מבצע “חומת מגן” מדד ת”א 25 (מה שהפך היום ל ת”א 35) ירד 8%.
– בעשרת הימים הראשונים לתחילת מלחמת לבנון השנייה צנח המדד ב 12%.
– במהלך מבצע “צוק איתן” מדד ת”א 25 ירד 3% אך במהלך השבועיים סיים סטטי.
– בעשרים הימים הראשונים מאז ה 7/10/2023 מדד ת”א 35 ירד בכ-12%.
נשמע מפחיד? אז למה ההיסטוריה מספרת סיפור אחר?
השוק הישראלי תמיד מתאושש
בואו נבין את ביצועי הבורסה הישראלית לאחר משברים קודמים:
שנה אחרי מבצע “חומת מגן” – הבורסה זינקה 65%
שנה אחרי תחילת מלחמת לבנון השנייה הבורסה עלתה 25%
שנה אחרי מבצע “צוק איתן” – השוק טיפס 19%
מאז פתיחת מלחמת “חרבות ברזל” – השוק עלה כבר 35% (יום לפני תחילת הלחימה) – נכון לתאריך 20/03/2025.
המשמעות היא שמשקיעים שנכנסו בזמן הפחד, יצאו עם תשואות משמעותיות בטווח הארוך והדוגמאות (לצערי) לא חסרות.
מקור: אינווסטר 360
למה הבורסה הישראלית מתאוששת?
הבורסה הישראלית ידעה לא מעט משברים לאורך השנים, אך פעם אחר פעם היא הוכיחה את עוצמתה ויכולתה להתאושש במהירות. היכולת הזו אינה מקרית, אלא מבוססת על יסודות כלכליים חזקים, שמעניקים למשק הישראלי יציבות גם בתקופות של אי-ודאות. שניים מהגורמים המרכזיים שמניעים את ההתאוששות הם הצמיחה המתמשכת בתמ”ג והצריכה הפרטית הגבוהה, אשר מאפשרים למשק להמשיך לצמוח למרות האתגרים. נוסף על כך, התעשייה הביטחונית וההשקעות הכבדות של המדינה במערכת הביטחון מחזקות את הכלכלה הישראלית, ומספקות בסיס איתן לעלייה בשוק ההון לאחר משברים.
התוצר המקומי הגולמי (תמ”ג) (יש לי על כך פוסט) הוא המדד המרכזי לבחינת מצבה של כלכלה לאורך זמן. כאשר מתרחש משבר, בין אם כלכלי ובין אם ביטחוני, התמ”ג בדרך כלל סופג פגיעה ראשונית, אך לאורך ההיסטוריה הישראלית ניתן לראות דפוס חוזר: לאחר ירידות זמניות, המשק מצליח להתאושש ולהציג צמיחה מחודשת. כך קרה גם לאחר מלחמת “חרבות ברזל”, כאשר התמ”ג ספג ירידה בתחילת הלחימה, אך עד סוף שנת 2024 המשק כבר חזר לרמות התמ”ג לנפש שלפני המלחמה. זהו נתון משמעותי המעיד על חוסן כלכלי יוצא דופן, שכן, הוא משקף לא רק התאוששות אלא גם חזרה לצמיחה נורמלית בזמן קצר יחסית.
* הקו המסומן באדום הוא מלפני המלחמה.
מקור: הלמ”ס
חלק מהסיבה לכך טמון בכך שהמשק הישראלי בנוי כך שהשיקום הכלכלי במדינה מגיע מהר. הממשלה נוקטת צעדים מיידיים לשיקום ההשקעות והתשתיות שנפגעו, בעוד החברות הפרטיות, במיוחד בענפי ההייטק והתעשיות הביטחוניות, חוזרות לפעילות בצורה מהירה או לא מפסיקות את פעילותן כלל (היכולת לעבוד גם מהבית). כתוצאה מכך, כל עוד מנועי הצמיחה של המשק הישראלי ממשיכים לעבוד, אין ספק שהבורסה, שמייצגת את המשק, חוזרת למסלול העליות שלה.
הצריכה הפרטית בישראל היא אחד הגורמים המרכזיים שמייצבים את הכלכלה ותומכים בהתאוששותה לאחר משברים. בעוד שבמדינות אחרות הצרכנים מצמצמים הוצאות בתקופות של חוסר ודאות, הישראלים נוטים להמשיך לצרוך, מה שמונע ירידה חדה בפעילות המשקית. הצריכה כוללת מזון, דיור, תקשורת, בילויים ומוצרים חיוניים, והיא מהווה חלק משמעותי מהתמ”ג. לאחר משברים, לרוב נרשמת עלייה מהירה בצריכה, כפי שנראה לאחר הקורונה, מה שמסייע לעסקים ולחברות ציבוריות להתאושש ולהחזיר את שוויין בבורסה.
לצד הצריכה הפרטית, התעשיות הביטחוניות הן מנוע צמיחה משמעותי נוסף. ישראל היא אחת המדינות עם תקציב הביטחון הגבוה ביותר ביחס לתוצר, ועם הרחבתו בעקבות מלחמת “חרבות ברזל”, חלה עלייה משמעותית בהשקעות בטכנולוגיות צבאיות. חברות ביטחוניות מובילות כמו אלביט, רפאל והתעשייה האווירית נהנות מביקוש גובר, גם מצד השוק המקומי וגם מייצוא בינלאומי. ההשקעה הממשלתית מייצרת מקומות עבודה, מחזקת את שרשרת הייצור במשק, ותורמת ישירות לשוק ההון, כאשר מניות החברות הביטחוניות מציגות ביצועים חיוביים ומסייעות ליציבות הבורסה.
מקור: אתר הכנסת, “תקציב המדינה, הצעה לשנת הכספים 2025”
אז מה כל זה אומר עבורי בשורה התחתונה?
אנחנו משקיעים בעתיד, לא בפאניקה של הרגע. ההבנה שכל משבר הוא גם הזדמנות, שכל ירידה חדה היא לא סוף הדרך אלא נקודת כניסה מחודשת לשוק שממשיך לצמוח. אני בוחן את החברות שמובילות את המשק קדימה, אלה שמצליחות גם בזמנים קשים – החברות שמייצרות חדשנות, יציבות ורווחיות.
ההיסטוריה לימדה אותנו שהחוכמה בהשקעות היא לא לתת לפחד לנהל אותנו, אלא להבין את הכוחות שמניעים את השוק ולהיות שם ברגעים הנכונים. הבורסה הישראלית תמיד ידעה לצאת מחוזקת ממשברים, והיא תמשיך לעשות זאת.
ומי שמבין את זה היום – יהיה זה שירוויח מחר.