השווקים בארה”ב חוו אתמול אחת מנקודות השפל החדות ביותר מאז 2022, כאשר הנאסד”ק צנח ב-3.8% ובשיא הירידות אף רשם נפילה של 4.6%. מדד S&P 500 איבד 2.7%, מה שהופך את היום לאחד הגרועים ביותר עבור השוק בשנים האחרונות. הירידות החריפות הובילו לגל של פאניקה בקרב משקיעים, בעיקר בשל שילוב של מספר גורמים כלכליים ופוליטיים שהצטברו בתקופה האחרונה.
הסיבה המרכזית לנפילה החדה היא חוסר הוודאות הכלכלית שנוצרה בעקבות דבריו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. בראיון לרשת פוקס ניוז, טראמפ התייחס לחששות הגוברים מפני מיתון ואמר כי הכלכלה האמריקאית תיכנס ל”תקופת מעבר”. אמירה זו התקבלה בצורה שלילית מאוד בשווקים, שכן היא מרמזת על כך שגם ממשלו מכין את הקרקע לתקופה כלכלית מאתגרת. בנוסף, הנשיא לשעבר לא הכחיש את האפשרות שהתוכניות הכלכליות שלו, במיוחד מדיניות המכסים החדשה, עלולות להוביל להאטה בצמיחה ואף למיתון.
מדיניות המכסים שטראמפ דוחף מהווה גורם לחץ נוסף על השווקים. במסגרת תוכניתו, מתכנן הממשל להטיל מכסים חדשים על יבוא מסין, קנדה ומקסיקו, מה שגורם לחשש כבד בקרב המשקיעים מפני מלחמת סחר נוספת. הניסיון הקודם של ארה”ב במלחמות סחר בתקופתו של טראמפ ב-2018-2019 הראה כי מכסים כאלה עלולים לפגוע בתאגידים אמריקאיים, במיוחד בענפי הטכנולוגיה והתעשייה, ולהאט את הצמיחה הכלכלית באופן משמעותי. משקיעים חוששים כי חידוש מדיניות זו יוביל להתייקרות עלויות הייצור ולפגיעה ישירה ברווחיות החברות הגדולות.
מלבד זאת, נתוני המאקרו האחרונים בארה”ב מצביעים על האטה כלכלית אפשרית. מדדי האינפלציה האחרונים הראו אמנם על התמתנות, אך השוק מתחיל להבין שהפד עדיין לא יסכים למהר ולהוריד ריבית באופן אגרסיבי. העלאת הריבית בשנים האחרונות נועדה להאט את האינפלציה, אך היא גם פגעה בצמיחה הכלכלית, והמשקיעים מתחילים לתמחר תרחיש שבו השילוב של מדיניות מוניטרית זהירה יחד עם לחץ מצד המכסים יוביל להאטה משמעותית יותר מהמצופה.
ענקיות הטכנולוגיה היו בין המפסידות הגדולות ביותר של יום המסחר האחרון. מניית טסלה התרסקה ב-15.4%, אנבידיה נפלה ב-5.1%, מטא איבדה 4.4% ואלפבית ירדה ב-4.5%. הירידות החדות במניות אלו נבעו לא רק מהלחץ הכלכלי הכולל, אלא גם מחשש שמדיניות המכסים תגרום לעלייה משמעותית בעלויות הייצור והיבוא, מה שיפגע בהכנסות וברווחיות של החברות הללו. תחום הטכנולוגיה, שנהנה מהביצועים החזקים ביותר בשנה האחרונה, חווה כעת לחץ מכירות חזק, מה שמוסיף למגמת הירידות.
כאן ניתן לראות כיצד הסקטורים שהובילו את העליות בשנה האחרונה הפכו למפסידים הגדולים מאז שה-S&P 500 הגיע לשיאו, עם ירידות חדות במיוחד בסקטורי הטכנולוגיה והצריכה המחזורית.
בתמונה אפשר לראות את הירידות החדות במניות בסקטור הצריכה המחזורית בעקבות החששות הכלכליים ומדיניות המכסים חדשה. ניתן לראות שמדדים כמו חברות תעופה, מלונות ומוצרי יוקרה רשמו ירידות משמעותיות מאז תחילת פברואר 2025, עם האצה חדה של הירידות בתחילת מרץ.
בהסתכלות היסטורית, ירידות חדות כמו זו אינן עניין שבשגרה. מאז 1971, היו רק כ-20 פעמים שבהן הנאסד”ק נפל ביותר מ-4% ביום מסחר בודד. הדוגמאות הבולטות ביותר כוללות את קריסת המדדים בתחילת מגפת הקורונה במרץ 2020, כאשר הנאסד”ק צנח ב-12.3% ביום אחד, ואת “יום שני השחור” של 1987, שבו המדד התרסק ב-11.3%. משברים גדולים נוספים התרחשו במהלך התפוצצות בועת הדוט-קום בשנת 2000, אז המדד ירד ב-9.67% ביום אחד, ובמהלך המשבר הפיננסי של 2008, אז חוו השווקים ירידות יומיות חדות.
המשקיעים כעת ניצבים בפני צומת דרכים. מצד אחד, השוק נמצא במגמת ירידות חדה שעלולה להימשך אם החששות ממיתון יתממשו. מצד שני, ייתכן כי מדובר בתיקון בריא לאחר תקופה ממושכת של עליות, וכי בסופו של דבר המצב יתייצב. השאלה הגדולה היא כיצד יגיב הפדרל ריזרב להתפתחויות הללו, האם יחליט להתערב במדיניות המוניטרית, והאם ממשל טראמפ ישנה את הגישה הכלכלית שלו כדי להימנע מהשלכות שליליות נוספות.
בשלב הזה, השווקים עוקבים בדריכות אחר ההודעות הכלכליות הקרובות והתגובות של הממשל והפד. בתקופות של אי-ודאות, משקיעים רבים בוחרים להגן על ההשקעות שלהם ולברוח לנכסים בטוחים יותר, מה שמוביל ללחץ נוסף על שוק המניות. השאלה שנותרה פתוחה היא האם מדובר באות לסערה כלכלית מתקרבת או רק בתיקון זמני שיפתח את הדרך להמשך צמיחה.