האם שוק ההון באמת עובד עלינו בעיניים?
כשאני שואל את זה, אני מתכוון לשאלה רחבה יותר:
האם הגיוני שהנתונים הכלכליים מראים דבר אחד, אבל שוק עושה בדיוק את ההפך?
בפוסט הזה אני רוצה לדבר על תופעה מעניינת בשם Melt-Up, שממחישה בדיוק את הנקודה הזו.
מה זה Melt-Up?
“קריסה מעלה” (Melt-Up) הוא מונח שאין לו הגדרה רשמית במילון, אבל הסוחרים בשוק משתמשים בו כבר שנים כדי לתאר מצב מיוחד שבו השוק עולה במהירות, ללא כל הצדקה כלכלית מוצקה.
במילים פשוטות מדובר בתקופה שבה מחירי המניות מזנקים בקצב לא הגיוני, כשברקע יש המון אופטימיות, נפח מסחר גבוה ותנודתיות קיצונית. זה קורה בעיקר אחרי שנים של תשואות טובות, כשהמשקיעים מתרגלים שהשוק תמיד עולה, ולא מוכנים לקבל אפשרות אחרת.
איך זה נראה בפועל?
בשלב הקיצוני ביותר של Melt-Up, השוק מתנהג כמו בועה – אבל הפוך. במקום בהלת מכירות שגורמת לקריסות חדות, המשקיעים נכנסים להיסטריית קניות מחשש להחמיץ את העליות.
למעשה, מדובר באותו אפקט פסיכולוגי שמתרחש בזמן קריסה, רק בכיוון ההפוך.
אם בשוק יורד אנשים מוכרים מתוך פאניקה, כאן הם קונים מתוך אופוריה.
איך מזהים Melt-Up?
אין קריטריונים ברורים אך בדרך כלל השוק עובר מתקופה של עליות יציבות לעליות חדות יותר, ללא שום גיבוי בנתוני הכלכלה. המשקיעים מתרגלים לרווחים מהירים ומאמינים שזו הנורמה החדשה. וכשהשוק מתחיל לעלות בקצב קיצוני, כל האטה נתפסת כ”משהו לא בסדר”.
דוגמה עדכנית לכך היא השוק בשנתיים האחרונות:
משקיעים התרגלו שכל מניה שהם בחרו עלתה בעשרות אחוזים. ברגע שהשוק עבר לתקופה של עליות מתונות יותר או ירידות קלות רבים מהם נכנסו ללחץ, כי הם מעולם לא חוו שוק “נורמלי”.
האם Melt-Up מסוכן?
מצב של Melt-Up הוא סימן אזהרה, כי הוא מבוסס על אופטימיות חסרת בסיס, שלא מחזיקה לאורך זמן. אם השוק לא יתקן את עצמו בהדרגה, עלולה להגיע התפוצצות בועה, שתשאיר משקיעים רבים עם הפסדים כבדים.
“מה שהיה הוא שיהיה ומה שנעשה הוא שיעשה ואין כל חדש תחת השמש” – שלמה המלך
ההיסטוריה חוזרת על עצמה ואחת הדוגמאות הכי ברורות היא בועת הדוט-קום (1995-2001) – תקופה שבה מניות האינטרנט זינקו לשווי לא ריאלי, עד שהבועה התפוצצה והשוק התרסק.
למי שלא יודע בועת הדוט-קום הייתה בועה כלכלית שהתקיימה בין השנים 1995 – 2001 ושיאה היה במרץ 2000. במהלך אותן שנים נרשמה בבורסות לניירות ערך עלייה מהירה במחירי מניות סקטור האינטרנט החדש ובסקטורים הקשורים אליו תוך ניתוק גדל והולך מהשווי הכלכלי ה”אמיתי” של החברות הנסחרות. דבר זה יצר את “הבועה”.
בגדול לא היה בסיס לציפיות האופטימיות של המשקיעים, והעליות נהפכו בועה, שבסופו של דבר התפוצה.
הדבר קרה גם לפני כמה שנים אחדות לאחר שחווינו ירידות דרסטיות בעקבות התפרצות הקורונה בשנת 2020 . מיד לאחר מכן השוק התאושש אך ברמות לא פרופורציונליות, מה שגרם לירידות מסיביות בשנת 2022 כפי שניתן לראות בגרף המצורף
והינה שוב ההיסטוריה חוזרת
מה שקורה בשוק בשבועות האחרונים צריך מצד אחד להדליק נורה אדומה, ומצד שני לשמח אותנו כמשקיעים, כי לאט לאט האוויר יוצא מהבועה.
המסקנה החשובה ביותר היא לא לתת לאופוריה לסנוור, אבל גם לא להיכנס לפאניקה.
השוק מתקן את עצמו – והשאלה האמיתית היא איך מתנהלים בתוך זה.
תשקיעו בחוכמה, תחשבו קדימה ותתמקדו במה שחשוב באמת.