כחלק מהיותנו משקיעים בשוק ההון אנחנו לעיתים נתקלים במושגים ומוצרים שלא בהכרח ברורים לנו מהם. בפוסט הבא החלטתי להרחיב על מוצר פופלארי ובשוק הישראלי במיוחד – קרן נאמנות.
מה זה קרן נאמנות?
קרן נאמנות היא בעצם מעין השקעה משותפת אחת גדולה שנוצרת באמצעות כספים של משקיעים רבים. המטרה של קרן הנאמנות היא לגייס משקיעים רבים לקרן אחת גדולה באמצעותה מנהלי הקרן משקיעים את כספי המשקיעים, שנותנים את כספם לאותם מנהלי קרן על מנת שיקבלו תשואה על כספם ללא מאמץ ניכר מצידם. קרן נאמנות יכולה להשקיע במגוון תחומים כגון שוק ההון, נדל”ן, נכסים וכד’.
יתרונות קרן הנאמנות
פיזור השקעות – כפי שאתם יודעים, השקעה ללא ידע או ניסיון עלולה להיות מורכבת ואף מסוכנת, לכן אפשרות ההשקעה בקרן נאמנות יכולה להיות אטרקטיבית במיוחד עבור אנשים חסרי ניסיון מכיוון שכספי קרן הנאמנות מושקעים במגוון תחומים, כך שפיזור ההשקעות גדל ואחוזי הסיכון קטנים בהתאם.
ניהול מקצועי – בהתחשב בעובדה שקרן נאמנות יכולה להיות אטרקטיבית במיוחד עבור אנשים חסרי ניסיון וידע בשוק ההון, היא נותנת מענה נוסף באמצעות ניהול מקצועי. על מנת למקסם רווחים ולשמור על השקעות הקרן יציבות ואף לגרוף תשואה נאה, מנהלי הקרן שוכרים מנהלי השקעות מקצועיים בעלי הידע הנדרש על מנת לשפר את החזרי ההשקעה של המשקיעים.
עלות נמוכה יחסית – רוב עלות הקרן נובעת מדמי הניהול השנתיים שמנהל הקרן גובה מאותן משקיעים אשר מחזיקים ביחידות הקרן. כמובן שזה משתנה ודמי הניהול יכולים להיות גבוהים יותר כאשר נדרש ניהול אקטיבי יותר, וכאשר הנכסים בעלי סיכון ותשואה פוטנציאלית גבוהים יותר. חשוב לציין כי העמלות שמנהל הכספים משלם לשוק, עבור ביצוע העסקאות שהוא עושה, נמוכות עד מאוד ועומדות על שיעור של כ- 0.01% לרוב. לכן, עניין העלות הנמוכה מאפשר לו לקחת החלטות מהירות, לבצע פעולות ולהיות מרוכז לגמרי בהשקעה ללא התחשבות בתשלום עמלות שעשויות לפגוע בתשואה הריאלית.
מי מנהל את קרנות הנאמנות?
קרנות הנאמנות מנוהלות על ידי חברות המוסמכות לכך ברישיון מטעם הרשות לניירות ערך. חשוב לציין שבתי השקעות רבים מקימים חברה בת העוסקת בקרנות נאמנות. בראש כל קרן נאמנות עומד מנהל הקרן והוא האדם שמנווט את פעילותה, מבצע רכישות. נקודה חשובה – בין היתר, מנהל הקרן מבצע רכישות בהתאם לניסיונו ולהזדמנויות שהוא מזהה בשוק ההון, אך גם בהתאם למדיניות ההשקעה של הקרן, המפורסמת מראש.
בנוסף, לכל קרן יש נאמן – הוא האדם שמחזיק בנאמנות בנכסים שלה, ומייצג את המשקיעים בה. תפקיד הנאמן הוא לפקח על מנהל הקרן ולוודא שהוא פועל בהתאם לחוק ולמחויבותו כלפי המשקיעים
איך בוחרים קרן נאמנות?
לכל קרן נאמנות יש התמקדות משלה והן שונות אחת מהשנייה. מדיניות כל קרן מפורסמת עם פתיחתה, שם היא מצהירה מהי ההתמקדות של הקרן ומנהל הקרן נדרש לנהל את פעילותה בהתאם למדיניות זו. בדרך כלל, הסיווג של קרן הנאמנות נקבע על פי מדיניות ההשקעות, אפיק ההשקעה שהיא מתמקדת בו, וברמת הסיכון שבה היא פועלת. בדומה לכל השקעה, גם השקעה בקרן נאמנות היא אינדבדואלית – קיימים משקיעים המעדיפים השקעות סולידיות עם פוטנציאל רווח נמוך יחסית, ומנגד יש משקיעי שמוכנים להסתכן בתמורה לפוטנציאל רווח גבוה יותר.
על מנת לבחור את קרן הנאמנות המתאימה לכם, קודם כל עליכם לגבש מטרות כגון רמת סיכון, טווח השקעה, סקטור וכד’, על מנת להבין מה נכון עבורכם.
דמי ניהול
כפי שציינתי, קרנות נאמנות מנוהלות על ידי גופים פיננסים שונים וכדי שגם אותם גופים ירוויחו מהעובדה שהם “מנהלים” לכם את הכספים, הם גובים דמי ניהול. דמי הניהול של קרנות הנאמנות משתנים בין קרן לקרן ונקבעים לרוב על פי רמת הפעילות והסיכון של הקרן. נכון להיום ממוצע דמי הניהול השנתיים נע בין 0.5% ל-2% בשנה.
סיכום
כל משקיע, בין אם מתחיל או מנוסה, שרוצה להיחשף לתחומי השקעה מגוונים יותר, יחד עם הרצון להשקיע בגוף אמין ומנוסה, קרנות הנאמנות הן המוצר המתאים עבורכם. קרנות נאמנות מציעות לא מעט אפשרויות השקעה בשלל תחומים בתנאים אטרקטיביים. כל היתרונות שציינו הופכות את קרנות הנאמנות לדרך השקעה מעולה, לא סתם קרוב ל-360 מיליארדי שקלים מנוהלים כיום בקרנות נאמנות, דרך כספים פרטיים ואף מוסדיים.
בחירת הקרן הנכונה עבורכם אמורה להתבצע רק על פי המטרות שלכם בלבד.