סוגי מיסים

כחלק מהתנהלות מדינות העולם ועל מנת להמשיך את ההתפתחות שלהן הן זקוקות לכספים רבים. מאיפה הן משיגות את הכספים? מהמיסים שאנחנו, האזרחים, משלמים. הפעם בחרתי לדבר באופן נקודתי על מדינת ישראל, סוגי המיסים שממנה היא נהנית והשוואה בינה לבין שאר מדינות העולם מבחינת המיסוי. 

מה זה בכלל מס?

מס הוא תשלום שנגבה על פי חוק מתושבים ומאזרחים, על מנת לאפשר את הפעולות הכלכליות השונות של הממשלה. אך לא רק, הטלת מיסים היא אמצעי של השלטון להשגת מטרות שונות ויש להם השלכות על כל מיני תחומי חיים.
למשל, המיסים מאפשרים יצירת איזון ושוויון כלכלי בין עשירים לעניים במדינה באמצעות ויסות ההון הנמצא בידי האזרחים.

בנוסף, המיסים מתפקדים גם ככלי להכוונת התנהגות האזרחים, למשל, הענקת פטור ממס לאזרחים המשקיעים בקרקעות בעיירות פיתוח או במקומות שאינם מיושבים תעודד אזרחים לרכוש קרקעות באותם אזורים לא מקושים וכך ניתן יהיה לפתח אותם.
דוגמא נוספת לכוח הקיים בידי השלטון באמצעות המס – הטלת מס כבד יותר על סיגריות ואלכוהול, יגרום לאזרחים להימנע מקניית מוצרים אלו ולגרום לאזרחים לצרוך מוצרים אלה פחות ולסייע בשמירה על בריאותם. קיימים סוגים שונים של מיסים ובאפשרות השלטון לקבוע על מי להטיל מס ובאיזה שיעור כדי לעמוד ביעדיו. במדינת חוק, הטלת מס נעשית באמצעות חוק וגבייתו נעשית באמצעות גוף ממשלתי (או עירוני) שניתנה לו הסמכות לכך.

סוגי מיסים הקיימים

מס פרוגרסיבי

מס פרוגרסיבי הוא מס ששיעורו גדל והולך ככל שההכנסה של החייב במס גבוהה יותר. מס הכנסה ומדרגות המס הם דוגמאות טובות למס פרוגרסיבי, כאשר אחוז המס שנגבה עולה בהתאם לגובה ההכנסה החודשית. 

שיטת המיסוי הזאת, היא שיטה יותר סוציאליסטית, הכוונה היא שמטרתה בסופו של דבר היא לצמצם פערים חברתיים כלכליים וליצור מעין הגבלה ואיזון בשוק. אמנם המדינה מרוויחה לא מעט כסף מכספי המיסים המשולמים לה, אך מדובר בסכומים נמוכים בהרבה לעומת פוטנציאל הרווח שלה ביחס לגישה הליברלית.

מס רגרסיבי

מס רגרסיבי הוא מס שמתחלק שווה בין כולם, ללא קשר לרמת ההכנסה.

לדוגמא: מיסוי על דלק, מע”מ. מיסוי על רכבים וכד’.

השיטה הנ”ל תורמת לשוק יותר חופשי ותחרות כלכלית בריאה ומשגשגת, מכיוון שלא משנה מה רמת ההכנסה שלכם, אתם תשלמו את אותו המיסוי. אמנם השיטה הליברלית באה לרעת האוכלוסייה החלשה אך תורמת מאוד לכלכלה – אותו אזרח עשיר בעל עסק עם רמת הכנסה גבוהה, יכול לנצל את הרווחים שלו לטובת השקעה מחדש בעסק, לפתח אותו ואף ליצור מקומות עבודה נוספים לכלל האוכלוסייה, שתשלם מיסים וכך תגדיל את קופת המדינה.

סוגי מדיניות

כפי שאתם זוכרים, בעבר העלתי פוסט שמדבר על שני סוגי מדיניות – פיסקלית ומוניטרית. 

סוגי המיסוי מתקשרים באופן ישיר לסוגי המדיניות, כאשר מס פרוגרסיבי הוא דרך לאכוף את שיטת המדיניות המוניטרית בכך שהוא יוצר איזון בכלכלה, מצמצם פערים כלכליים ושומר על כלכלה יציבה יותר. דרך המיסוי הפרוגרסיבית יותר נוטה למדיניות הסוציאליסטית ולרוב ינקטו בה על מנת לצמצם את הפערים הכלכליים בין המעמדות השונים בחברה.

לדוגמא: בן אדם שמרוויח משכורת גבוהה יותר, ישלם הרבה יותר מיסים מאשר בן אדם אחר שמרוויח פחות ממנו – הדבר יוצר איזון בכלכלה, ומצמצם פערים כלכליים בתוך המדינה, אך לא גורם לה להתפתח ולצמוח בקצב מהיר. 

להבדיל ממס פרוגרסיבי, המס רגרסיבי מתקשר באופן ישיר למדיניות פיסקלית, כאשר הוא גורם לצמיחה מהירה יותר בכלכלה, שוק חופשי אך לא מתחשב בפערים הכלכליים במדינה.

לדוגמא: עסקים אשר פועלים תחת מדיניות ליברלית בה נותנים משקל גדול יותר למדיניות הפיסקלית, ישגשגו ויהיה להם קל משמעותית לקיים ולפתח את העסקים שלהם, מכיוון שהמיסוי יבוא לקראתם ללא התחשב ברמת ההכנסה שלהם. לרוב נראה מדינות הפועלות בגישה ליברלית של שוק חופשי משגשגות יותר, מה שגם ישפיע באופן ישיר על העובדה שרמת המחייה שם היא די זולה.

סיכום

כחלק מהיותנו אזרחים שומרי חוק, תשלום מס הוא חלק מהמחויבות שלנו.

אך מעבר לעובדה שזו המחויבות שלנו, חשוב שנדע למה אנחנו משלמים מכספינו סכום לא מבוטל לאורך זמן, כיצד הוא משרת אותנו בעקיפין ובאילו דרכים אנחנו משלמים עליו. 

אני מקווה שהצלחתם להבין את חשיבות עניין המיסוי ואת העובדה שזו אחת מהדרכים של המדינה, מעבר להרוויח, ליצור איזון או לחלופין לגרום לצמיחה ושגשוג של הכלכלה.

 

לקבלת פרטים נוספים עבור תוכנית ההכשרה

גיא נתן

כתב YNET, מרצה, מנהל קרן הגידור Valley
יוצר הפודקאסט ״מפת החום״ ובקרוב גם סופר
תכנון פיננסי, ליווי משקיעים ומסחר במניות

גיא נתן

כתב YNET, מרצה, מנהל קרן הגידור Valley
יוצר הפודקאסט ״מפת החום״ ובקרוב גם סופר
תכנון פיננסי, ליווי משקיעים ומסחר במניות

כל הזכויות שמורות גיא נתן בע״מ