ספירלת השכר

אני אתחיל דווקא מהסוף, ספירלת השכר הוא התרחיש שבנק ישראל הכי ״מפחד״ ממנו.

עכשיו נחזור להתחלה. אינפלציה- תהליך מתמשך בעליית המחירים. זה לא כמה יקר עולה מוצר מסוים, אלא כמה המחיר שלו עלה במהלך ה- 12 חודשים האחרונים. כדי להיות טיפה יותר מתוחכמים, צריך לצלול למושג הזה ולהבין איך הוא עובד. כדי להבין איך הוא עובד נצטרך להבין, האינפלציה מושפעת משני צדדים: צד ההיצע וצד הביקוש.

אינפלציה מצד ההיצע

חווינו את התהליך הזה בקורונה. יש את אותה רמת ביקוש אבל, שיבושים בשרשרת ההיצע (פקקים בנמלים, סגירת מפעלים וכו׳) גרמו לכך שכמות המוצרים שקיימת בשוק ירדה משמעותית. מצב כזה גורם לעליית מחירים (הבסיס של כלכלה היצע וביקוש)

אינפלציה מצד הביקוש

חווים את זה בעת הנוכחית. הצריכה של אנשים עולה בצורה משמעותית (טיסות לחו״ל, קניות באינטרנט, חופשות וכו׳), דבר שגורם לעליית מחירים בצורה משמעותית.

איך מטפלים באינפלציה

אחרי שהבנו את שני הצדדים של האינפלציה, עכשיו נדבר על החלק המסוכן בכל אחד מהצדדים, איזה פעולות הבנק המרכזי יכול לעשות כדי לטפל בכל אחד מהם.

למי שלא יודע, תפקיד הבנק המרכזי הוא לשמור על איזון בשוק. מצד אחד שלא תהיה צמיחה לא נורמלית ומצד שני שלא יהיה מיתון. ואיך הוא עושה את זה העלאת והורדת ריבית.

הבעיה שיש באינפלציה מצד ההיצע, היא שפיזית אין מוצרים, אבל תכלס לבנק המרכזי אין מה לעשות אלא לחכות ״שהפקק״ ישתחרר בצורה כלשהי (כל הסגרים בתקופת הקורונה לא תרמו לכך אז בגדול, הוא מחכה. לכן העלאת ריבית לא רלוונטית במקרה כזה).

באינפלציה מצד הביקוש צריך איכשהו ״לרסן״ את האוכלוסייה, כדי שיפסיקו את הצריכה המסיבית שלהם. איך הבנק המרכזי עושה את זה? מעלה ריבית ובעצם גורם למשכנתאות, הלוואות להיות יותר יקרות. דבר שמסיט כסף מצריכה שנחשבת ״פינוק״ (מסעדות, בגדים וכו׳) לאפיקים שנחשבים צריכה בסיסית.

ספירלת השכר

אחרי שהבנו את כל זה, בואו נלך לדבר המרכזי שנקרא ״ספרילת השכר״. ספירלת השכר זה בעצם התרחיש שלבנק המרכזי אין פתרון אליו. נוצרת סיטואציה, בה האינפלציה גורמת לעובדים לדרוש תוספות שכר (כי יותר יקר לחיות) מה המעסיקים עושים? מעבירים את עליות המחירים הלאה לצרכנים ע״י העלאות מחירים (אין להם עובדים חדשים להביא והם חייבים לתת מענה לדרישות העובדים).

במצב כזה, המשק נכנס למעין לופ כזה לא ברור (כדור שלג) שמאוד קשה לעצור אותו. למה? כי גלגול המחירים לצרכן מעלה שוב את האינפלציה, דבר שמעלה שוב את הדרישה של שכר העובדים, שמעלה שוב את המחירים וכך הלאה.

יש עוד הרבה להרחיב על הנושא אבל אלו הדברים העיקריים..

קחו כמה נקודות למחשבה

1.זה מה שהלחיץ את השוק וגרם לירידות עוד לפני המצב בין רוסיה לאוקראינה.

2.מי שיהנה מהסיטואציה אלו הסקטורים הדפנסיביים, הצריכה ההכרחית והמחזורית.

3.אנשים תמיד יעדיפו קודם כל לדאוג לדברים הבסיסיים שלהם, כמו אוכל ומגורים.

רק אחר כך לחופשות והתחדשות במוצרים שונים.

עכשיו כמו שאני תמיד אומר ואמשיך להגיד, תסתכלו על שוק ההון מזוויות שונות, זוויות שאף אחד לא חושב בכלל שצריך לבחון אותן.
ככה אני מסתכל על הדברים, ככה צריך להסתכל על הדברים, ככה מבינים איך השוק פועל, מצליחים לעשות מעל לתשואת המדד ותמיד להיות צעד לפני כולם, בעיקר בצורת החשיבה.
תצליחו!

לקבלת פרטים נוספים עבור תוכנית ההכשרה

גיא נתן

כתב YNET, מרצה, מנהל קרן הגידור Valley
יוצר הפודקאסט ״מפת החום״ ובקרוב גם סופר
תכנון פיננסי, ליווי משקיעים ומסחר במניות

גיא נתן

כתב YNET, מרצה, מנהל קרן הגידור Valley
יוצר הפודקאסט ״מפת החום״ ובקרוב גם סופר
תכנון פיננסי, ליווי משקיעים ומסחר במניות

כל הזכויות שמורות גיא נתן בע״מ