fbpx

למה דווקא עכשיו שוק ההון ולא פיקדונות

אתחיל דווקא ממקום שאולי לא ציפיתם להתחיל ממנו והוא נקרא "מבחן החלופות". המבחן הזה בעצם מראה לנו בצורה הכי פשוטה מה החלופה הכי טובה לכסף שלי בתקופת הזמן הנוכחית.
מבחן החלופות

למה דווקא עכשיו שוק ההון ולא פיקדונות

״מבחן החלופות״

אתחיל דווקא ממקום שאולי לא ציפיתם להתחיל ממנו והוא נקרא "מבחן החלופות". המבחן הזה בעצם מראה לנו בצורה הכי פשוטה מה החלופה הכי טובה לכסף שלי בתקופת הזמן הנוכחית.

מבחן החלופות בוחן לפי שלושה קריטריונים ברורים:

  1. אמינות הכנסה.
  2. פוטנציאל צמיחה.
  3. פרמיית סיכון.

אמינות הכנסה

אמינות הכנסה בוחנת את הסבירות לרווח מתוך השקעה. בסופו של דבר נרצה לדרג את החלופות שלנו מהאמינה ביותר לאמינה פחות.

לדוגמא: הסבירות לקבל שכירות יציבה מדירה בקריית שמונה נמוכה מאשר בתל אביב.

פוטנציאל צמיחה

פוטנציאל צמיחה בוחן את הסיכויים של נכס פיננסי לגדול לצמוח ולהתרחב ובכך להניב לנו אחוזי רווח גבוהים יותר.

 TAM –  Total Addressable Market מונח חשבונאי המייצג הזדמנות הכנסה ב-100% נתח שוק.

פרמיית סיכון

פרמיית הסיכון בוחנת את התשואה העודפת המינימלית שדורש משקיע כלשהו בתמורה ללקיחת הסיכון העודף הגלום בחלופה המסוכנת יותר.

כך שלא ייבצר מצב שבו ההשקעה היא גם מסוכנת וגם לא מניבה תשואה עודפת.

איזה חלופות יש לנו?

אחרי שהגדרנו לעצמנו את הצורה שבה נבצע את "מבחן החלופות", ניגש להבין מהן בדיוק אותן חלופות. לצורך הפשטה נסווג את כל החלופות לארבע קבוצות כלליות :

  1. השקעה אלטרנטיבית – בהגדרה היבשה מדובר על לרוב נכסים לא נזילים – כלומר כאלה שלא ניתן לקנות ולמכור באופן יומי בבורסה ועם טווח השקעה ארוך יחסית (קריפטו, נכסים דיגיטליים, קרנות הון סיכון וכו').
  2. מניות ומדדים.
  3. נדל"ן מקומי.
  4. שוק חוב (אג״ח, פיקדונות).

שוק המניות VS שוק החוב

נקח לדוגמא ניתוח של מניות ומדדים על מול שוק החוב והמסע שהם עברו בארבע השנים האחרונות.

בעשור השני של המאה שוק החוב היה אפיק השקעה לא אטרקטיבי (תשואה של כ-0.3%) ולא במקרה. תשואת האג״חים נקבעת על פי ציפיות המשקיעים להתנהגות הריבית בטווחי זמן שונים (מחודש עד 30 שנים) לרוב פיקדונות הבנקים מחושבים על פי אג״ח לשנתיים שנחשב קצר טווח. כיום בעקבות העלאות חוזרות ונשנות של הריבית בארה״ב ובישראל שוק החוב מציג תשואה של מעל 4% (הכי גבוה מזה 19 שנים).

בעשור השני של המאה שוק המניות חווה עלייה אקספוננציאלית יציבה בעקבות חוסר אפקטיביות בהשקעה בפיקדונות מה שגרם לכסף להיות מוסט לשוקי ההון. בנוסף רמת הצריכה העולמית הלכה וגדלה מה שגרם לחברות לגדול ברמת ההכנסה ולהציג את התוצאות בדוחות הרבעוניים שלהם בבורסה, כל אלו גרמו לשוק ההון להפוך לאפשרות העדיפה ביותר עבור קהל המשקיעים.

בארבע השנים האחרונות שוק ההון חווה מכה בעקבות שני גורמים עיקריים:

  1. יציאת האוויר מבועת הייטק גרמה לירידה בשווי החברות שהונפקו בבורסה בארבע שנים האחרונות.
  2. אנשים חדשים וותיקים ללא אוריינות פיננסית הסיטו את הכספים שבבעלותם משוק ההון לפיקדונות בבנקים. קמפיינים אגרסיביים של חברות האח״ב ובנקים לא השאירו סיכוי לריקי כהן מחדרה להשאיר את קופת הגמל להשקעה שלה על מסלול מנייתי. 

אז למה בכל זאת מניות ולא אפיקים אחרים?

היום בעת הנוכחית, אם ניקח את המניות ואת שוק החוב ונכניס אותן למבחן החלופות, נקבל שנכס חסר הסיכון מניב תשואה עודפת על שוק המניות שנחשב כנכס עם סיכון גבוה. סיטואציה לא הגיונית ובעיקר כזאת שלא תישאר לעוד הרבה זמן. בעיקר בגלל ההיסטוריה ובמיוחד בזכות ההבנה שאנחנו נמצאים בתקופה וסיטואציה שלא חווינו מעל לעשור (מיתון, אינפלציה, ריביות וכו').

הרוב המוחלט אוחז בטענה שהתקופה הנוכחית קשה במיוחד ובודקת את אורך הרוח של המשקיעים, בעיקר אלו חסרי הניסיון שטרם לא חוו משבר. אך בשוק ההון, מי שמרוויח באמת זה מי שנשאר סבלני ומחושב ולא מי שנכנע לרגש.

אז נכון, לא צריך להיכנס בכל מחיר ולא בכל זמן, אבל בתקופה הנוכחית שמים לב איך הפסיכולוגיה באה לידי ביטוי בצורה הכי עוצמתית שיש. זה קורה מכמה סיבות, אך בעיקר כי הרבה מאוד משקיעים כאלו שבתקופת הקורונה התרגלו רק לעליות, חווים פתאום ירידות. אותם משקיעים חשבו שמצאו מאגר זהב, אך בשנה שעברה הם קיבלו שיעור יקר מפז. שיעור שגרם להם להזיז הכל חזרה למקום שממנו הם באו לפני שנתיים – הפיקדונות!

בשוק ההון קיים מגוון יותר רחב של אפשרויות השקעה התואמות לכל סוגי  המשקיעים – ממשקיעים סולידיים ועד ספקולטיבים. לדוגמא, מניות צמיחה, אשר יענו לצרכים של המשקיעים שאוהבים תיקי מניות מוטי סיכון הן מניות יותר תנודתיות אך עם פוטנציאל רווח גדול יותר לדוגמא: SOFI (פינטק) MELI (קמעונאות במרכז ודרום אמריקה) SNOW (ספקית ענן).

מנגד למשקיעים הסולידיים קיימת האפשרות להשקיע במניות ערך, אותן מניות שכבר הגיעו לשיאן מבחינת רווחיות והתייעלות ורוב הגדילה שלהן היא דמוגרפית בלבד כמו: KO (קוקה קולה) MCD (מקדונלדס) PM (טבק וסיגריות).

אל תישארו מאחור

בשורה התחתונה אם אתם מסתכלים היום על השווקים ואומרים לעצמכם שבעוד 3-4 שנים השוק יהיה במחיר יותר גבוה מהיום, תיכנסו, תלמדו ותהיו סקרניים. אל תהיו מהאנשים שבשנת 2027 מתחרטים שלא נכנסו להשקיע.
בדיוק כמו המשקיעים שהביעו חרטה אחרי שנות ה-2000, 2008, 2020 ועוד אינספור דוגמאות.

זהו רק חלק קטן מהסייקל הכלכלי, בינתיים הכי חשוב זה שתבינו את הסיטואציה הנוכחית ושתצליחו!

 

שתפו את המאמר:

רוצים לשמוע פרטים נוספים או להתחיל את התהליך?

השאירו פרטים כאן ונשוב אליכם בהקדם!

דילוג לתוכן