רוב הציבור אינו מודע לזכויות שלו בכל הקשור לדמי אבטלה, וזה עשוי להרגיש כמו נושא מורכב ולא נגיש. לכן אני כאן כדי להסביר את הדברים בצורה פשוטה וברורה.
בהמשך הפוסט, אפרט על מי זכאי לדמי אבטלה, תהליך מימוש הזכות, מלחמת חרבות ברזל, מהם שיעור דמי האבטלה ואיך כל זה קשור לפנסיה.
מי זכאי לדמי אבטלה?
שכירים תושבי ישראל שפוטרו, התפטרו או הוצאו לחל"ת עשויים להיות זכאים לדמי אבטלה בתנאים הבאים:
תקופת עבודה מינימלית: יש לצבור לפחות 12 חודשי עבודה מתוך 18 החודשים שקדמו לרישום בלשכת התעסוקה או להפסקת העבודה. עבודה בחלק מהחודש (אפילו יום עבודה אחד) נחשבת לחודש עבודה מלא בחישוב תקופת האכשרה. (יש הסבר בהמשך על מהי תקופת אכשרה)
גיל הזכאות: גיל הזכאות לדמי אבטלה הוא 67-20, אך במקרים מסוימים תיתכן זכאות גם לפני גיל 20.
חיפוש עבודה: יש להירשם בלשכת התעסוקה ולהיות זמינים להצעות עבודה מתאימות.
אך בנוסף לכך, יש גם עובדים שלא זכאים לתשלום דמי אבטלה בתקופות שבהן הם זכאים לתשלומים כגון, דמי לידה, דמי פגיעה לנפגע עבודה, דמי חופשה שלא נוצלו, תשלום הודעה מוקדמת, או חלף הודעה מוקדמת לעובדים שפוטרו ללא הודעה מוקדמת, תגמולים למשרתים במילואים ודמי הסתגלות מיוחדים.
תהליך מימוש הזכות
- רישום בלשכת התעסוקה :יש להירשם כדורשי עבודה בלשכת התעסוקה הקרובה למקום מגוריכם. ניתן לבצע רישום ראשוני באופן מקוון באתר שירות התעסוקה.
- הגשת תביעה לביטוח לאומי: לאחר הרישום בלשכת התעסוקה, יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי (חשוב מאוד לוודא עם המעסיק ששלח לביטוח הלאומי טופס 100 ותאריך וסיבת הפסקת עבודה),
גם זאת ניתן לעשות באופן מקוון.
- התייצבות בלשכת התעסוקה: במהלך תקופת מלחמת חרבות ברזל, לשכות התעסוקה פועלות מרחוק ואין צורך בהתייצבות פיזית. לכן חשוב להיות זמינים בטלפון או בדוא"ל.
תשימו לב שתאריך הרישום ללשכה הוא קריטי לקביעת הזכאות ולחישוב דמי האבטלה בביטוח הלאומי – דמי האבטלה לזכאים מחושבים מיום רישומכם לשירת התעסוקה, לכן חשוב להירשם בסמוך להפסקת העבודה, גם אם הפסקתם לעבוד מרצונכם.
כמה זמן אפשר לקבל דמי אבטלה?
מספר הימים המרבי שנוכל לקבל עבורם דמי אבטלה נקבע בהתאם לגילנו ומספר התלויים בנו (בן זוג, בת זוג, ילדים). מספר הימים שנקבעו ניתנים לניצול במהלך 12 חודשים, המתחילים ב-1 בחודש בו התייצבנו לראשונה בשירות התעסוקה. התקופה המרבית בה אנו זכאים לדמי אבטלה עשויה להשתנות בהתאם לשינויים בגילנו או במספר התלויים בנו.
ספציפית – לתקופת מלחמת חרבות ברזל
לעובדים שפוטרו או הוצאו לחל"ת בין 07.10.2023 ל-31.12.2023 נקבעו מספר הקלות:
- קיצור תקופת האכשרה
- קיצור תקופת החל"ת שמזכה בדמי אבטלה
- זכאות לדמי אבטלה מהיום הראשון
- ביטול ההגבלה על מספר ימי הזכאות לצעירים מתחת לגיל 40
מהי תקופת אכשרה?
תקופת האכשרה היא פרק הזמן שבו העובד צבר חודשי עבודה הנדרשים כדי להיות זכאי לדמי אבטלה. עבודה בחלק מהחודש נחשבת לחודש עבודה מלא. על מנת להיות זכאי לדמי אבטלה, יש לצבור לפחות 12 חודשי עבודה מתוך 18 החודשים שקדמו לרישום בלשכת התעסוקה או להפסקת העבודה.
לחיילים משוחררים דרך אגב, 6 חודשים מתוך ה-12 יכולים להילקח מתוך השירות הצבאי, לכן אם אתם עובדים 6 חודשים לאחר השחרור – תהיו זכאים לדמי אבטלה. חייל משוחרר שהחל ללמוד להכשרה מקצועית בשנה שמיד אחרי השחרור פטור מתקופת האכשרה ויוכל לחתום אבטלה מיד.
שיעור דמי האבטלה
דמי האבטלה מחושבים לפי מדרגות הכנסה באחוזים מהשכר היומי הממוצע שהיה למובטלים. ככל שהשכר עולה, אחוז דמי האבטלה נמוך יותר.
דוגמה לחישוב דמי אבטלה:
מובטל בן 30 שהשכר היומי הממוצע שלו היה 400 ₪:
o על 196 ₪ הראשונים הוא זכאי לתשלום בשיעור 80%: 156.8 ₪ ליום.
o על הסכום שבין 196 ל-294 (98 ₪) הוא זכאי לתשלום בשיעור 50%: 49 ₪ ליום.
o על הסכום שבין 294 ל-392 (98 ₪) הוא זכאי לתשלום בשיעור 45%: 44.1 ₪ ליום.
o על הסכום שבין 392 ל-400 (8 ₪) הוא זכאי לתשלום בשיעור 30%: 2.4 ₪ ליום.
סך דמי האבטלה שיקבל ליום: 252.3 ₪ ליום.
שמירה על הזכויות הפנסיוניות במהלך הפסקת עבודה
כאשר מפסיקים לעבוד, הכיסוי הביטוחי והזכויות הפנסיוניות עשויים להיפגע כתוצאה מהפסקת ההפקדות לקרן הפנסיה או לביטוח המנהלים (יש לי פוסט בנושא). עם זאת, ניתן לשמור על רצף הזכויות הפנסיוניות במספר דרכים:
- שמירת כיסוי ביטוחי: ניתן להמשיך ולהפקיד כספים לקרן הפנסיה באופן עצמאי.
- שמירת זכויות פנסיוניות: אפשר לפנות לקרן הפנסיה ולבדוק אפשרות לשמור על הזכויות באמצעות הפקדות רטרואקטיביות או המשך הפקדות באופן עצמאי.
בסופו של דבר כאשר אתם באים לקבל דמי אבטלה אתם צריכים לשאול את עצמכם שלוש שאלות:
- האם אני זכאי?
- לכמה זמן אני זכאי?
- כמה כסף מגיע לי?