fbpx

הפסדי אשראי/ סיכון אשראי

הפסדי/ סיכון אשראי או הפרשות לחובות מסופקים (או חומ”ס בשפה החשבונאית), הן הפרשות בגין לקוחות שלחברה קיים ספק בקשר ליכולת הפירעון שלהם (ספק בקשר ליכולת לבצע את התשלום בגין המוצר/שירות שכבר ניתן להם). 
הפסדי אשראי/סיכון אשראי

תחום הפיננסים עשיר ומגוון בשלל מושגים וכל אחד מהם עוזר לנו להשלים את הפאזל לכדי פיסה אחת.

אך בגלל שקיימים מגוון רחב של מושגים, לפעמים אפשר להרגיש כאילו אנחנו אבודים ומתקשים להחליט לאיזה מושג לייחס יותר חשיבות.

אך כמו בכל דבר, צעד קטן כל פעם עדיף מלא לצעוד בכלל.

הפעם אני רוצה שנדבר על אחד המושגים החשובים ביותר בעולמות הפיננסים ובפרט עבור הבנקים, והוא נקרא ״הפרשה להפסדי/סיכוני אשראי.״

כיום עם המציאות החדשה שאנו מתרגלים אלייה בעקבות מלחמת חרבות הברזל, לא מעט פעמים המונח הגיע לכותרות הראשיות.

אך מה המושג הזה אומר ומדוע הוא כל כך חשוב בעבור המשקיעים המסתכלים על הדוחות הכספיים הללו?

 

כדי לענות על השאלה הזו נצטרך קודם כל להבין מה המושג אומר.

 

הפסדי/סיכון אשראי

הפסדי/ סיכון אשראי או הפרשות לחובות מסופקים (או חומ”ס בשפה החשבונאית), הן הפרשות בגין לקוחות שלחברה קיים ספק בקשר ליכולת הפירעון שלהם (ספק בקשר ליכולת לבצע את התשלום בגין המוצר/שירות שכבר ניתן להם). 

הרבה מהפעמים היכולת לגבות את התשלום מהלקוח מוטלת בספק כתוצאה ממספר גורמים (בעיות תזרימיות של הלקוח, מחלוקת בנוגע לחוב, תביעות משפטיות ועוד) ובמקרה שבו חל ספק בנוגע ליכולת גביה של חוב מסוים , צריך לתת לכך ביטוי בדוחות הכספיים של החברה וזאת על פי עקרון יסוד חשבונאי הנקרא עקרון הזהירות/שמרנות.

ישנן שתי שיטות עיקריות לביצוע הפרשה להפסדי אשראי:

  1. הפרשה ספציפית: מעבר על חוב של כל לקוח וקביעה האם גבייתו צפויה להתרחש – מתאים בעיקר ללקוחות גדולים.
  2. הפרשה כללית: בחברות אשר מאופיינות במספר רב של לקוחות, מבצעים הפרשה כללית להפסדי אשראי (בנוסף/במקום ההפרשה הספציפית) של אחוז מסויים מיתרת הלקוחות לאור ניסיון העבר של החברה בגביית החובות.

בשורה התחתונה, הפרשה לחובות מסופקים, מקטינה את הרווח הנקי של החברה.

 

משמעות המונח ECL


המונח ECL כלומר, הפסדי אשראי חזויים, אומר שכאשר יש לחברה/ תאגיד מכשירים פיננסיים עליהם חל מודל הפסדי האשראי החזויים, יש לשקול את ההשפעה של משבר הקורונה על ההפרשה להפסדי האשראי החזויים (ECL). מכשירים שיש לקחת בחשבון כוללים לקוחות וחייבים אחרים, מכשירי חוב שלא נמדדים בשווי הוגן דרך רווח או הפסד, נכסי חוזה, חייבים בגין חכירה, הלוואות, ערבויות פיננסיות ומחויבויות בגין הלוואות.

בדוחות הפיננסים של הבנקים וחברות האשראי המונח הנ"ל מתאר כמה הן הגדילו את הפסדי האשראי, בתקופה בה תאגיד מסוג זה מגדיל את ההפרשות שלו זה מאותת על כך שלאנשים יש יכולת החזר אשראי נמוכה יותר (ריביות גבוהות, חובות ועוד), נתון מסוג זה יכול להעיד לבנק ישראל על כניסה פוטנציאלית למיתון.

 

למה חשוב לנו בתור אזרחים להכיר ולדעת מה זה סיכון אשראי?

הפיקוח על הבנקים הגדיר כי חייבת להיות בקרה על סיכוני האשראי של הפרט, ומכאן נולדה מערכת דירוג האשראי של בנק ישראל ("קפטן קרדיט").

דירוג אשראי נמוך מתריע לבנק על סיכון גבוה על הלווה, מנגד, הבנק מאוד ירצה אותכם בתור לווים במידה ודירוג האשראי שלכם גבוה.

הערכת סיכון האשראי של יחידים מבוססת על הכנסותיהם, נכסיהם, חובותיהם הקיימים, וכן נתוני פירעון הלוואות בעבר.

 

הלוואות בסיכון אשראי גבוה

כאשר סיכון האשראי גבוה, יכול המלווה להחליט שאינו מעוניין להעניק את ההלוואה למבקש. למרות זאת, במקרים רבים ההלוואה תאושר, אבל בתנאים מיוחדים שהופכים אותה למשתלמת למלווה למרות הסיכון הגבוה. 

בין התנאים האלה, לדוגמה:
שיעור ריבית גבוה- משמעות הדבר היא שהמלווה מוכן לקחת סיכון גדול יותר 

(כי הסיכון שהלווה לא יחזיר את הכסף גבוה) כדי לקבל רווח גדול יותר.

הגבלת סכום ההלוואה-במוצרים כמו כרטיסי אשראי ומשיכת יתר (מינוס בבנק), גובה האשראי (כלומר ההלוואה) שמאפשרים חברת כרטיסי האשראי או הבנק, תלוי בסיכון האשראי.

דרישת בטחונות: בטחונות מסוגים שונים המיועדים כדי ליצור אמצעי לחץ על הלווה להחזיר את ההלוואה, וכן כדי לאפשר למלווה להקטין את הנזק במקרה שאינו עושה זאת. ככל שההלוואה מסוכנת יותר, יבקש המלווה ביטחונות גדולים יותר. 

וישנן עוד הרבה דוגמאות…

הלוואות רבות ניתנות בריבית אשר משתנה במהלך חיי ההלוואה בהתאם לביטחונות שניתנו. ככל שהביטחונות גבוהים יותר סיכון האשראי נמוך יותר ולכן הריבית תהיה נמוכה יותר ולהפך, אם ישנה הרעה בביטחונות הלווה ייאלץ לשלם ריבית גבוהה יותר.

 

גם אנשים פרטיים חשופים לסיכוני אשראי:

  • כאשר אדם מפקיד כספים בבנקים, או רוכש איגרות חוב בשוק ההון, הוא מלווה כספים לאנשים או גופים אחרים, ומסתכן בכך שלא יוכלו להחזיר את ההלוואות.
  • גם בעסקאות מסחריות רגילות יש סיכון אשראי, אם הלקוח נותן מקדמה לספק. לדוגמה, בעסקאות נדל"ן מקובל לשלם חלק ממחיר הנכס, או אף את כולו, לפני קבלתו.

 

ציינתי זאת בהתחלה ואני אעשה זאת גם עכשיו, תחום הפיננסים הוא רחב ולפעמים גם מרגיש כאילו לעולם לא נוכל לדעת הכל.

על כל אחד ואחת מכם יהיה לבנות את מילון המושגים הרלוונטי עבור סוג המשקיע שהוא מחפש להיות, ורק אז תוכלו להיות ממוקדים.

אחרי שאנחנו מגלים מונח חדש ואת המשמעות שלו מכאן נותר לנו להבין כיצד להשתמש בו ברמה הפרקטית ולהסיק ממנו מסקנות.

זאת בדיוק הסיבה למה אני אוהב את המונח ״הפרשה להפסדי אשראי״, כמות הדברים שתוכלו ללמוד ממנו היא בלתי מוגבלת, במיוחד בימים אלו כאשר כולם מנסים להבין את השפעות המלחמה וסביבת הריבית הגבוהה. תצליחו.

שתפו את המאמר:
מאמרים נוספים
רוצים לשמוע פרטים נוספים או להתחיל את התהליך?

רוצים לשמוע פרטים נוספים או להתחיל את התהליך?

השאירו פרטים כאן ונשוב אליכם בהקדם!

דילוג לתוכן